Regjeringsstyrkene i Syria kunngjorde mandag kveld at de har stanset sine operasjoner i tråd med avtalen.

Operasjonene vil bli innstilt i sju dager, heter det i en uttalelse fra den syriske hæren.

En politisk aktivist i den krigsherjede byen Aleppo forteller til nyhetsbyrået DPA at kampfly sluttet å fly over byen kort tid før våpenhvilen trådte i kraft klokka 18 norsk tid.

Planen er at det kun er angrepene mot IS og andre islamske ekstremister som skal fortsette mens våpenhvilen varer.

Våpenhvilen er en viktig del av Syria-avtalen som USA og Russland ble enige om i helgen.

– Vil ikke fungere

Men angrepene fortsatte i Syria helt fram til rett før våpenhvilen trådte i kraft, og mange syrere er skeptiske.

– Våpenhvilen kommer ikke til å fungere, sier Monther Etaky, som bor i Aleppo.

– Ved solnedgang kommer jeg, akkurat som vanlig, til å være urolig for min egen og min families sikkerhet. Hvem skal kontrollere at våpenhvilen overholdes? Denne avtalen er bare en bløff, sier Etaky til nyhetsbyrået TT.

– De fleste her i Øst-Aleppo har mistet tilliten til verdenssamfunnet, sier han.

Krever garantier

For det er store usikkerhetsmomenter rundt avtalen. Det største er at den på langt nær omfatter alle de viktigste partene i borgerkrigen. Og bare timer før våpenhvilen ble iverksatt, lovet president Bashar al-Assad å ta tilbake hele Syria fra «terrorister».

Assad uttalte seg da han deltok i bønn i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden id al-adha, i den tidligere opprørskontrollerte Damaskus-forstaden Daraya.

Samtidig krevde flere syriske opprørsgrupper garantier før de ville gi sin støtte. Blant annet ønsker opposisjonens øverste forhandlingsutvalg HDC å vite om Russland og Assad-regimet kommer til å respektere våpenhvilen, hva definisjonen av terrorister er, og hvordan det skal reageres mot brudd på våpenhvilen.

I tillegg har en av Syrias største opprørsgrupper, Ahrar al-Sham, avvist våpenhvilen.

Omfatter ikke IS

Avtalen innebærer i første omgang en 48 timer lang våpenhvile, som kan fornyes, samtidig med at humanitær hjelp fraktes inn i vanskelig tilgjengelige områder.

Et uavklart spørsmål er hvordan våpenhvilen skal håndheves i områder der Fateh al-Sham, tidligere Nusrafronten, opererer.

I avtalen heter det at USA og Russland sammen skal bekjempe terrorgrupper som IS og Fateh al-Sham når våpenhvilen er over etter en uke. Men Fateh al-Sham er en viktig samarbeidspartner for mange av opprørsgruppene som våpenhvilen omfatter.

Mer enn 290.000 har blitt drept og over halvparten av den syriske befolkningen har måttet forlate hjemmene sine siden borgerkrigen brøt ut i 2011. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Hør: DNs podcast «Finansredaksjonen» går i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Når inntreffer boligmarkedets «Minsky moment»?

 

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

 

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.