- Noe er blitt bedre, men andre ting er ikke det. Det er for mange områder hvor vi ikke kan møtes. Nasjonale interesser går altfor ofte foran, sa Juncker i sin årlige tale om Unionens tilstand onsdag.

- Mange har glemt hva det vil si å være europeer, hvorfor vi skal samarbeide, hvorfor vi skal være solidariske, fortsatte han.

- De neste 12 månedene blir avgjørende for Europa dersom vi skal krysse den kløften som har oppstått mellom øst og vest de siste månedene, sa Juncker.

Ingen à la carte-tilgang

Juncker kom raskt inn på britenes beslutning om å forlate EU i sin tale.

- Vi respekterer og beklager den britiske beslutningen, men EU som sådan er ikke truet, sa han og understreket viktigheten av snarest å få i gang formelle forhandlinger om utmeldingen.

Noen særbehandling vil britene ikke få når de har forlatt unionen, la han til.

- Det blir ikke snakk om noen à la carte-tilgang til EUs indre marked, sa Juncker.

Dobler investeringsplan

Juncker tar også til orde for å doble EUs investeringsplan for det sørlige Europa til 630 milliarder euro, drøyt 5.800 milliarder kroner.

Han mener også at Unionens budsjettregler bør bli mindre rigide.

- Vi må vise intelligent fleksibilitet når det gjelder EUs budsjettregler, slik at vi ikke hindrer vekst, sa Juncker.

Lik lønn

EU-kommisjonens formann benyttet også talen til å advare mot sosial dumping og slo fast at prinsippet om lik lønn for likt arbeid på ett og samme sted, må gjelde.

- Arbeidere må ikke utnyttes i EUs indre marked. Europa er ikke Ville Vesten, sa Juncker, som også understreket viktigheten av at næringslivet betaler skatt.

Vil ha felles hær

EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker mener også Unionen bør ha en felles militærstyrke.

Han foreslår at det etableres et felles militærhovedkvarter for EUs medlemsland.

Juncker sa videre at Unionen nå bør arbeide frem mot å danne en felles militærstyrke, og at medlemslandene bør samordne sine innkjøp av militært utstyr.

Han forslo også at det opprettes et eget fond for forskning og utvikling av våpen og militært utstyr i EU.

Juncker understreket at meningen med en felles EU-styrke ikke er å undergrave NATO, som 22 av EUs medlemsland er medlem av.

- Mer europeisk forsvar betyr ikke mindre transatlantisk solidaritet, sa han.

Fredag vil Juncker gi en mer detaljert orientering om sine forslag til EUs stats- og regjeringssjefer når de møtes i Bratislava i Slovakia.

Storbritannia har lenge blitt sett på som en bremsekloss for økt forsvarssamarbeid i EU, men brexit har gitt tilhengerne av en felles EU-hær nytt håp.

 

Les også: Kronen styrker seg etter positiv rapport

Norges Banks temperaturmåler: Økende vekst

- Dette er jo helt sprøtt. Jeg skjønner ingenting

 

Se DNtv:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert:

Her får barna smake maur fra Maaemo
Jørgen Lund Dalen (8) smaker på maur, servert av Maaemo-kokk Peder Støylen. Maaemo, Kontrast, Sentralen, Det norske kokkelandslaget og flere andre kokker i toppsjiktet stilte opp gratis på Geitmyra matkultursenters 5-årsjubileum søndag.
01:05
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.