En talsmann for USAs utenriksminister John Kerry opplyste onsdag kveld norsk tid at USA og Russland hadde blitt enige om å forlenge den midlertidige våpenhvilen med to døgn.

Få timer tidligere oppfordret russiske myndigheter partene i Syria om å gå med på en forlengelse og la våpnene ligge.

Sivile i beleirede områder venter imidlertid fortsatt på nødhjelp, og ifølge FN vil nødhjelpsleveranser trolig ikke begynne før tidligst torsdag.

SOHR: Ingen drept

– Våpenhvilen blir overholdt i veldig stor grad, tross enkelte brudd, sier Rami Abdulrahman, lederen for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Han legger til at SOHR ikke har registrert noen drap i Syria som kan relateres til krigshandlinger i områder som omfattes av våpenhvilen siden den begynte.

Våpenhvilen, som er fremforhandlet av USA og Russland, trådte i kraft ved solnedgang mandag. Målet er å få en slutt på kampene mellom regjeringsstyrkene og en rekke opprørsgrupper, men den omfatter ikke ekstremistgrupper som IS og Jabhat Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten.

En sentral del av våpenhvileavtalen er at det skal opprettes uhindret og vedvarende humanitær tilgang til de beleirede områdene i Syria, blant dem storbyen Aleppo nord i landet. Den sårt tiltrengte hjelpen har imidlertid så langt uteblitt.

Nødhjelp står klar

En talsmann for FNs nødhjelpskontor OCHA, David Swanson, sier at de fortsatt venter på nødvendige sikkerhetsgarantier fra partene før leveransen av nødhjelp til beleirede områder kan begynne.

– Hovedtemaet nå er å sikre felles forståelse mellom partene. Forholdene er veldig kompliserte, og vi trenger sikkerhetsgarantier, sier Swanson.

Han opplyser at 20 lastebiler med nødhjelp står klare i Tyrkia, nord for Aleppo, men at det er lite trolig at nødhjelpsleveransene kan begynne onsdag.

– Basert på hva vi hører fra bakken, er det lite trolig at det skjer i dag, sier Swanson.

Strategisk vei

I de østlige, opprørskontrollerte områdene av Aleppo har om lag 250.000 mennesker vært beleiret mesteparten av de siste to månedene.

– Våpenhvilen er bra, men det er ikke nok. Vi vil at mat skal komme inn, sier Abu Jamil, en innbygger i bydelen Ansari i Øst-Aleppo.

– Situasjonen er fortsatt ille fordi markedene er tomme, sier 55-åringen til nyhetsbyrået AFP.

Et ledd i våpenhvileavtalen er at den strategiske Castello-veien inn til Aleppo skal demilitariseres. Regimesikkerhetskilder opplyser imidlertid til AFP at regimets styrker ikke har trukket seg tilbake fra veien, slik avtalen krever. Regimet tok kontroll over veien i juli.

Russland advarer

Russland kom onsdag med nye oppfordringer til såkalte moderate opprørsgrupper om å ikke samarbeide med ekstremistgrupper. En av de største opprørsgruppene i Syria, Ahrar al-Sham, har samarbeidet tett med Jabhat Fatah al-Sham, tidligere kjent som Jabhat al-Nusra og al-Qaidas forlengede arm i Syria.

– Våpenhvilen er skjør, og nøkkeloppgaven er nå å vente til moderate grupper holder seg unna terrorister. Uten denne nøkkeloppgaven er videre framgang knapt mulig, sier Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands president Vladimir Putin.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert: