– Vi er alle enige om at EU ikke er perfekt, men vi er også enige om at EU er det beste vi har, sier EUs president Donald Tusk.

Han fikk fredag med seg europeiske ledere på ideen om å tegne opp en ny kjøreplan for EU etter Storbritannias beslutning om å gå ut.

Stats- og regjeringssjefene i de 27 medlemslandene som blir igjen i EU, brukte hele dagen på å diskutere den vanskelige situasjonen da de møttes til et uformelt toppmøte på slottet i Bratislava.

– Vi har hatt en ærlig diskusjon, sier Tusk.

– Det er et faktum at millioner av europeere føler seg utrygge. Folk er bekymret over det de ser på som en mangel på kontroll, og de gir uttrykk for frykt for innvandringen, terroren og de økonomiske og sosiale utsiktene, sier han.

Tre hovedmål

På toppmøtet samlet lederne seg om et «Veikart fra Bratislava» som skal få EU på sporet igjen etter brexitsjokket.

I veikartet lister de opp tre hovedmål:

* Fjorårets ukontrollerte innvandringsstrømmer må aldri få gjenta seg, og antall ulovlige innvandrere må reduseres ytterligere. EU må få full kontroll på sine ytre grenser, og EU må arbeide for bredere enighet om den langsiktige innvandringspolitikken.

* EU må gjøre alt som trengs for å hjelpe medlemsstatene med å sikre sine samfunn og bekjempe terror, og EU må styrke sikkerhets- og forsvarssamarbeidet som er rettet mot verden utenfor.

* EU må skape en lovende økonomisk framtid for alle, sikre europeeres levesett og gi bedre muligheter til ungdom.

Felles grunn

På toppmøtet la de europeiske lederne stor vekt på å finne felles grunn og framheve de sakene de er enige om.

I etterkant ble Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande konfrontert med dette og spurt om ikke konflikter var blitt skjøvet under teppet.

Det avviste de tvert.

– Med tanke på hvem som deltar på disse møtene, tror jeg dere forstår at det er vanskelig å få dem til å la være å ta opp vanskelige og sensitive spørsmål. Slik har det også vært her, sa Hollande.

EU er i en «kritisk» situasjon, og det er ikke alle saker det er så enkelt å løse, sa Merkel. Ifølge henne hadde EU-toppene en åpen diskusjon også om sakene som splitter dem.

– Vi har ikke bare snakket om EUs verdier og saker vi var enige om, fastholdt Merkel.

Strid om flyktningkvoter

Diskusjonene etter brexit har spesielt synliggjort den dype kløften mellom medlemslandene lengst vest og lengst øst i EU.

Blant de mest uttalte kritikerne av Brussel er Ungarns statsminister Viktor Orbán.

– Toppmøtet har vært mislykket. Vi ikke har klar å få til noen endring i Brussels innvandringspolitikk. Det er fortsatt den samme selvdestruktive og naive politikken som før, sa Orbán til nyhetsbyrået MTI.

Det er spesielt spørsmålet om flyktningkvoter som har fått Ungarn til å steile. EU vil flytte 160.000 asylsøkere videre fra Hellas og Italia for å dempe belastningen på de to landene, men Ungarn nekter plent å ta sin kvote.

Forhandlingene om kvoteordningen virker helt fastlåst, vedgår Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Det ser ikke lyst ut, sier han ifølge TT.

– Men vi må ha den innstillingen at alle medlemsland tar et ansvar på én eller annen måte.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

Anbefalt av DNtv:

Treningsgründernes suksessoppskrift: Slik trenes hele kroppen i løpet av én uke
Daglig leder Linn Herland ved Barry's Bootcamp i Bergen viser fem favorittøvelser som kombinerer flere ulike muskelgrupper.
03:40
Publisert:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.