– Vi famler i mørke når det gjelder hva som nå skal skje etter at flertallet av folket stemte for brexit. Jeg er her for å lære av Norges erfaringer med å forhandle med EU og hvordan det er å stå utenfor, sier Emily Thornberry til NTB.

Thornberry har ansvaret for utenrikspolitikk, og dermed også brexit, i Jeremy Corbyns skyggeregjering. Labour var for at Storbritannia skulle forbli i EU, bare fire av parlamentsmedlemmene stemte for brexit, ifølge Thornberry.

– Men når et flertall i folket stemte for brexit må vi nå konsentrere oss om å få en best mulig avtale.Vi er jo demokrater, sier Thornberry, som er en av Corbyns trofaste støttespillere.

Ingen kopi

Skyggeministeren er i Norge som Arbeiderpartiets gjest og var torsdag i møter med blant andre utenrikspolitikere i Ap, blant dem leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt, partisekretær Kjersti Stenseng og representanter for LO.

– Jeg ser fram til å lære fra mine norske venner. Norsk og britisk økonomi er så forskjellige, at det ikke er aktuelt å adoptere den norske modellen, men vi kan ta inn elementer fra den norske løsningen. Det er klart at en så stor økonomi som vår må ha en egen skreddersydd avtale, sier Thornberry.

De samme signalene fikk statsminister Erna Solberg (H) da hun tidligere denne uka møtte den britiske, konservative statsministeren Theresa May under FN-møtet i New York. Etter møtet med May sa Solberg til NTB at britene nok ønsker seg en annen løsning enn den Norge har, og også en annen enn Sveits har. Men de to statsministrene gikk ikke i dybden om hva slags forhold det skal være.

Sterke bånd

Uansett hva slags tilknytning britene ender opp med å ha til EU, tror ikke Erna Solberg det skal bli noe problem for Norge å få i stand et godt forhold og bilaterale løsninger over Nordsjøen. Handelen mellom landene er verdt rundt 300 milliarder kroner i året.

Også Thornberry understreker de sterke kulturelle og historiske båndene mellom Norge og Storbritannia.

– Framover får vi kanskje enda mer felles. Vi kommer til å ha mange av de samme erfaringene, så forholdet mellom våre to land kommer til å være minst like sterkt, sier Emily Thornberry.

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: