Det var forhandlingene om nye frihandelsavtaler med både USA og Canada som sto på menyen da EUs handelsministre møttes til uformelle samtaler i Bratislava fredag.

Den nye frihandelsavtalen mellom EU og USA, TTIP, har møtt kraftig motstand i flere europeiske land, både av frykt for at den vil gi multinasjonale selskaper for stor makt, og av frykt for at den vil undergrave de standardene som gjelder for varer og tjenester i Europa.

Nå mener flere det vil være fornuftig med en helt ny start på forhandlingene.

- Det vil si en relansering etter valget i USA, med nytt navn, mer åpenhet og klarere målsettinger, sier Østerrikes økonomiminister Reinhold Mitterlehner.

Frankrike ville bryte

På møtet tok ett land, Frankrike, til orde for å bryte forhandlingene, forteller Sveriges handelsminister Ann Linde til nyhetsbyrået TT.

- Det fikk ikke støtte fra noe annet land, sier hun.

Et klart flertall ønsket å fortsette forhandlingene, opplyser Linde. Men det er ikke lenger noe håp om å få avtalen på plass før Barack Obama går av som president i USA, slik planen opprinnelig var.

- Det er helt klart at dette vil ta mye lengre tid enn det som var tenkt. På den andre siden tar jo handelsforhandlinger ofte veldig lang tid, sier Linde.

Nytt møte i oktober

EUs handelskommissær Cecilia Malmström står fast på at forhandlingene vil fortsette. Et nytt forhandlingsmøte er planlagt i New York allerede i begynnelsen av oktober.

– Det stemmer at de er vanskelige, og det er mye som gjenstår, så sannsynligheten for en rask konklusjon blir mindre og mindre. Men det er fornuftig å fortsette samtalene og komme så langt som mulig, sa Malmström på vei inn til fredagens møte.

Krever annen holdning

Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel er blant dem som har hatt minst tro på den nye avtalen med USA.

Han sa i slutten av august at forhandlingene i praksis hadde brutt sammen. Men da han ankom til fredagens møte, ville han ikke gå så langt som å erklære avtalen død.

- Vi begge lever og dør, men avtaler må forhandles, sa han da en journalist spurte ham om saken.

Gabriel var derimot åpen for den østerrikske ideen om en «ny start» etter det amerikanske presidentvalget. Men det krever en annen holdning og kanskje også et endret mandat, og USA må by på mer i forhandlingene, advarte han.

Bare å gi avtalen et nytt navn vil ikke løse noen ting, ifølge tyskeren.

- Det hjelper ikke. Det handler ikke om navn. Det handler ikke om markedsføring, sa Gabriel.

Håper på Canada-enighet

Gabriels krav er at TTIP-avtalen minst må løftes opp til det nivået som EUs nye frihandelsavtale med Canada er på.

Avtalen med Canada, som heter CETA, er allerede ferdigforhandlet, og EUs mål er å undertegne den på et toppmøte i slutten av oktober. Men også denne avtalen har møtt betydelig motstand i Europa, og flere av medlemslandene har nølt med å forplikte seg til den.

Ifølge Malmström kommer det ikke på tale å åpne opp igjen selve forhandlingene.

- Det vi diskuterer med canadierne og noen medlemsland, er om vi kan komme med noen oppklaringer og bli enige om en erklæring som kan dempe bekymringen, sier hun.

Les også: Tredobler behandlingstiden for skatteklager: Kan ta inntil et halvt år

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert: