Mandag kveld, altså natt til tirsdag norsk tid, er det klart for det mange tror blir den mest sette TV-debatten i USAs historie. Amerikanske medier mener seertallene kan nå opp mot 100 millioner. Til sammenligning er det anslått at 226 millioner amerikanere kan stemme i valget 8. november.

For Clinton er det viktig å snu trenden fra de siste ukene, der Trump har tatt igjen hennes en gang store forsprang på meningsmålingene, både nasjonalt og i de viktigste vippestatene.

Siden Clinton har langt mer politisk erfaring enn Trump, er også forventningene mye høyere til henne enn til den politiske novisen Trump.

Som Super Bowl

Under nominasjonsdebattene viste eiendomsmogulen at han ikke behersket spørsmål om sak spesielt godt. Han var derimot god til å angripe sine motdebattanter og leverte raske replikker som satte ut motstanderne.

- Debatten kommer til å bli enda bedre enn å se på Super Bowl, sier Trump-tilhenger John Pickens entusiastisk til NTB. Super Bowl er finalekampen i den amerikanske fotballigaen.

Pickens var en av mange tusen Trump-tilhengere som tok turen for å høre Trump på et valgmøte i vippestaten Pennsylvania denne uka.

Barnesykepleieren Erin Macheski er en annen som har blitt engasjert i årets valgkamp. Hun er ikke «veldig politisk» og har ikke pleid å se på presidentdebattene.

- Men denne skal jeg se. Jeg tror den blir ufin. Det blir stygt, sier hun til NTB.

Grundige, hemmelige forberedelse

Ifølge RealClearPolitics har Clinton brukt timevis på å se på videoer av Trumps debatter fra nominasjonskampen, kritiske TV-intervjuer og taler der han angriper henne.

Trumps folk har gjort det samme, men kandidaten selv har gitt uttrykk for at han ikke har forberedt seg spesielt grundig.

Liksom-debatter med en annen politiker i rollen som motdebattant er den klassiske måten å forberede seg. Ifølge en rekke amerikanske medier har det vært mindre av det denne gangen - mye fordi Trump er en så uvanlig kandidat.

Hvilken Trump?

Som vanlig prøver begge leire å tone ned forventningene til sin kandidat. Mediene utroper gjerne den som overpresterer, til debattens vinner.

Et sentralt spørsmål som stilles før debatten er «hvilken» Trump som vil møte på Hofstra-universitetet utenfor New York mandag. De siste ukene har han vist en mer behersket side. Men de kontroversielle uttalelsene er sjeldent langt unna.

- Han kan ikke la Clinton komme under huden på ham, sier Trump-støttespiller og tidligere partitopp Newt Gingrich til AP.

Debattleder i fokus

Debatten ledes av stjernejournalist Lester Holt, som til daglig er nyhetsanker hos TV-kanalen NBC. Begge kandidater er godt i gang med å legge press på ham.

- Det er et falskt system. Lester er en demokrat. De er alle demokrater, sa Trump under et intervju med Fox News forrige uke.

Den påstanden stemmer ikke. Holt har vært registrert som republikansk velger siden 2003.

Clinton-leiren vil på sin side at Holt sjekker om Trumps påstander under debatten faktisk stemmer. Clintons kommunikasjonssjef, Jennifer Palmieri, sier «nivået på løgnene hans er uten like i amerikansk politikk».

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.