Natt til tirsdag er det duket for den første av tre debatter mellom presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump. Interessen er enorm og mange tror det blir den mest sette TV-debatten i USAs historie.

En som er livredd Donald Trump uansett hvordan debatten forløper er økonomen Robert Shiller, Nobelprisvinner i økonomi fra 2013. Eller som prisen formelt heter; Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel.

I et intervju med Dagens Industri sier Shiller at han er livredd for hva for et USA som risikerer å vokse frem om Trump blir president.

- Jeg skjønner faktisk ikke hva som holder på å skje. Jeg diskuterte nylig med to av mine slektninger fra Detroit som ble rammet hardt av finanskrisen. De er store tilhengere av Donald Trump og mener jeg er forvirret fordi jeg foretrekker Hillary Clinton, som ifølge dem er en rendyrket skurk. De er sikre på at hun er en skurk, men at jeg ikke klarer å se det, sier Shiller til DI.se.

Ser likheter med den store depresjonen på 1930-tallet

Selv om Shiller ikke tror at Trump vil trykke på kjernevåpenknappen, så er han bekymret bare ved tanken på at han har tilgang, ut fra hvor impulsiv og følelsesmessig han ser ut til å være.

- Da foretrekker jeg Vladimir Putin. Han ser i hvert fall ut til å være kontrollert og gjennomtenkt.

Shiller er også tankefull over det globale renteeksperimentet med blant annet negative renter i Europa og Japan, og lurer på om vi holder på å bygge opp en boble lik subprime som forårsaket finanskrisen i 2008.

- Jeg tenker mye på dette. På mange måter likner det som skjer nå på tiden etter den store depresjonen, altså 1933 til 1937. Også da hadde vi en enorm oppgang i aksjemarkedet. Men nå har oppgangen pågått lengre. 1930-tallet sluttet med andre vedenskrig. Det beviser ingenting men det er det eneste eksempelet som vi har på en annen tid med svært lave renter. Hverken jeg eller noen andre vet hvordan dette ender, sier Shiller til DI.se.


Les også: Dommedagsprofet: - Sentralbanker er de siste alkymister


Frykt og nøling dnPlus (DN+)

Vår tids orakler dnPlus (DN+)
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.