– Det var viktig for henne å fremstå som en kontrast til Trump og som en som høres ut som og som kan være president, sier Minerva-kommentator Snoen til NTB etter debatten. Han mener Clinton i stor grad lyktes og «absolutt kom best ut» av den første duellen.

– Samtidig var Trump som han ofte er. Han avbryter og kommer med resonnementer uten hode og hale og med bombastiske uttalelser om seg selv. Han snakket blant annet om sitt eget temperament som en stor fordel, men fremsto ikke som om han har temperament til å være president, sier Snoen.

Clinton irriterte Trump

Han mener Clinton var mer offensiv med personangrep enn han hadde ventet og at hun klarte å irritere Trump.

– Særlig når hun kom med angrep på hans forretningspraksis. Stiller du spørsmål ved pengene eller businessen hans, vet vi at han blir irritert, og det ble han også i kveld. Irritasjonen gjorde blant annet at han avbrøt henne ofte, og det skal man passe seg for i en sånn debatt.

Snoen synes Clintons angrep i stor grad fungerte, men at hun til tider tapte på at hun fortsatt kan høres ut som hun leser opp punkter og fremstår som for strukturert. Hun blir ofte beskyldt for å fremstå som for lite menneskelig, og Snoen mener det virket kunstig og var lite vellykket da hun nevnte barnebarnet sitt i starten av debatten.

– Når de snakket om temperament, brukte hun et velkjent grep og lot ham snakke, mens hun bare lo og ikke engang kommenterte det som ble sagt. Det er også noe hun bruker mye i sine valgkampvideoer: Hun lar Trump snakke. Og denne gangen sto hun altså og nøt det.

– Frijazz

Snoen siterer høyskolelektor Ketil Raknes som på Twitter beskriver Clinton som en «talepunktmaskin». Motkandidaten beskrives som følger: «Trump bedriver en slags form for politisk frijazz. Noen faste riff og mye merkelig improvisasjon.»

– Det ble bare mer og mer improvisert etter hvert. I begynnelsen var han med, men det skled mer og mer ut. Det virket som om han var sliten og satt ut, sier Snoen.

Han viser til at Trump avbrøt mer i begynnelsen og var mer på hogget, noe som appellerer til Trumps tilhengere. Han er derimot mer i tvil om hvorvidt noen av kandidatene klarte å overbevise eller mobiliserer nye velgere.

– Her er det to grupper de er ute etter: De som er usikre og som du skal vinne over, og de som allerede holder med en kandidat, men som kanskje ikke kommer til urnene. Det er en balansegang å nå de siste uten å skremme bort de første, forklarer han. Snoen sier Clinton er den som sliter mest med lunkne velgere, men mener hun kan ha reparert litt med å komme innom kvinnesak og raseforhold, temaer som appellerer til unge velgere.

– Dette er uansett på marginen. Det er ikke mange som flytter på seg, men det er jevnt, og da hjelper det også med 1 prosent ekstra.

Klar seier til Clinton

Hillary Clinton vant en forholdsvis klar seier i den første TV-debatten med Donald Trump, mener førsteamanuensis Alf Tomas Tønnesen. Han sier Clinton framsto som kunnskapsrik og har bedre løsninger enn Trump.

– Clinton viste at hun var godt forberedt, og hun kom med konkrete løsninger på konkrete problemer, sier Tønnesen som er førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier og engelsk ved Høgskulen i Volda.

Trump kom ikke godt ut av diskusjonen om hva han egentlig har ment om invasjonen i Irak, mener Tønnesen. Han hadde også en uheldig kommentar om at alle kan utføre hacking, der han henviste til overvektige tenåringer hjemme på senga.

Løsninger for framtiden

Tønnesen mener Clinton vant debatten først og fremst fordi hun presenterte flere løsninger enn Trump.

– Det ble mye snakk om fortiden. Men det amerikanske folk er mer opptatt av framtiden. De vil ha løsninger som de kan tro på vil virke, sier Tønnesen og nevner for eksempel Clintons forslag om bedre politiutdanning som et konkret forslag til løsning på et problem.

– Trump ser ting veldig ut fra sine egne synsvikler, sier Tønnesen, som likevel mener republikanernes kandidat fikk inn noen gode poeng på slutten. Blant annet da han pekte på at Clinton-kampanjer har brukt mange millioner på reklame med negative meldinger om ham, mens Trump-kampanjen har fokusert på han vil gjøre dersom han blir president.

Riking

Tønnesen mener Clinton lykkes i å tegne et bilde av Trump som en riking, den samme taktikken som Obama lykkes med overfor Mitt Romney i forrige presidentvalgkamp.

– Trump gikk i fella, blant annet ved å si at 650.000 dollar ikke var mye penger, sier Tønnesen.

Han mener også Clinton i debattdelen som handlet om den økonomiske politikken, fikk inn noen gode poenger. Hun klarte å vise hva som var årsaken til finanskrisen og at Trumps skatteletter kan føre til en lignende situasjon.

– Hillary Clinton framsto som avslappet og godt forberedt og vant en klar seier, oppsummerer Tønnesen.

Clinton vinner på meningsmåling

Hillary Clinton var klart best i den første TV-debatten med Donald Trump, ifølge en meningsmåling fra CNN.

62 prosent av de spurte mener Clinton vant debatten, mens 27 prosent sier de synes Trump var best.

- Jeg vant

Donald Trump utropte seg selv til vinner av debatten da han møtte pressen rett etter mandagens debatt.

Etter at debatten var over møtte som vanlig prominente tilhengere av debattantene pressen i det såkalte spin-rommet for å snakke opp sin kandidat. Vanligvis dukker ikke kandidatene selv opp, men Trump gjorde et unntak.

– Jeg gjorde det veldig bra, sa han til de mange journalistene som flokket seg om ham.

«Jeg vant kveldens debatt, og jeg er sikker på at vi vil vinne det hele i november», skrev kampanjen hans i en epost like etterpå.

Her gir DN deg alt om presidentvalget


Les også: Trump: – Clinton har plantet Irak-bløff om meg i media

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:
 

 

- Trump er fantastisk!
Shadow Klan fra Detroit rapper helst om astrofysikk og kosmologi, men synger gjerne ut om Donald Trump og Hillary Clinton.
01:07
Publisert:

 

Derfor kan man bli president i USA uten flertallet av velgerne
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.