Dersom den ytterliggående islamistgruppen IS kollapser i Syria, vil det bety at mange IS-folk vender tilbake til Europa, fremholdt den svenske terroreksperten på Sårbarhetskonferansen til Norges Forsvarsforening tirsdag.

Ifølge Ranstorp har minst 42.000 fremmedkrigere fra 120 land dratt til Syria, nærmere 7.000 av dem fra Europa og minst 500 fra Norden.

- Men her er det enorme mørketall, sier han til NTB.

Terrorforskeren tegner et dystert bilde av terrortrusselen i Europa. Han mener at selv om IS blir nedkjempet i Syria og Irak, vil drømmen om kalifatet leve videre blant radikale islamister.

- Det er som å slippe ånden ut av flasken, det går ikke an å putte den tilbake igjen. Landene i Europa vil bli de onde kreftene som ødela for kalifatet, sier han.

Samtidig har spekteret av utpekte terrormål utvidet seg betydelig, påpeker terrorforskeren. De fleste angrepene er imidlertid initiert av enslige IS-sympatisører, noe som gjør det vanskeligere for etterretningen å avsløre terrorplanene.

- Sikkerhetstjenesten står overfor en enorm utfordring, sier Ranstorp.

Les også: Snoen: – Clinton kom absolutt best ut av det

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:

 

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.