Pakistans statsminister Nawaz Sharif anklager India for «uprovosert aggresjon» etter sammenstøt i Kashmir hvor to pakistanske soldater ble drept.

Det pakistanske militæret er i stand til å stanse «alle onde planer om å undergrave Pakistans suverenitet», advarer Sharif.

Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Foto: Terje Bendiksby/
Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Foto: Terje Bendiksby/ (Foto: NTB scanpix)

Kampene skal ha pågått i fem timer flere steder ved delelinjen mellom India og Pakistan torsdag. Minst én sivilperson ble såret.

– Kirurgiske angrep

Hæren i India sier de har utført «kirurgiske angrep» mot terrorgrupper på den pakistanske siden av delelinjen. Gruppene hadde angivelig utplassert utskytingsramper i området som skulle brukes i angrep mot indiske byer.

– Terroristene og de som støtter dem, har lidd betydelige tap, sier generalløytnant Ranbir Singh.

Ifølge nyhetsbyrået DPA er dette første gang siden 1971 at India har gjennomført en planlagt militæraksjon rettet mot pakistansk territorium.

Pakistanske militære opplyser at de besvarte Indias angrep. Samtidig avviser de at India utøvde noen form for kirurgi.

– Dette forsøket på å skape en media-hype ved å kalle skyting over grensa kirurgiske angrep, er en omskriving av sannheten, heter det i en uttalelse fra Pakistans forsvar.

Demonstranter drept

Forholdet mellom atommaktene India og Pakistan er spent etter flere sammenstøt i det urolige grenseområdet Kashmir den siste tiden. Tidligere i september ble 18 indiske soldater drept da opprørere angrep et militærhovedkvarter.

Hendelsen skal ha vært den verste i sitt slag på over et tiår. Siden angrepet har India jobbet for å isolere Pakistan diplomatisk.

Samtidig har Pakistan kritisert India for å ha slått hardt ned på voldelige demonstrasjoner i den indiske delen av Kashmir de siste månedene. Til sammen 80 sivile skal ha blitt drept av indiske soldater.

Pakistanske myndigheter hevdet onsdag at India vil «gå i oppløsning» den dagen Kashmir får uavhengighet.

Både India og Pakistan gjør krav på Kashmir, hvor flertallet av befolkningen er muslimsk. Landene har tidligere utkjempet to kriger om Kashmir, som fortsatt er delt mellom dem.

Les også: India-børsen faller markert

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:
Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: