Fredag samles miljøministrene i EU til et ekstraordinært møte i Brussel for å forsøke å banke igjennom en enighet om ratifikasjon av Parisavtalen.

Møtet er kalt inn fordi det har gått opp for EU at Parisavtalen vil tre i kraft allerede i høst. Det betyr at klimakonferansen i Marrakech i november ligger an til å bli første offisielle møte for partene i avtalen. Blant dem er Norge, som ratifiserte avtalen i juni.

EU risikerer derimot å bli satt i den ydmykende rollen som «observatør» under møtet. For å unngå det, må EU ratifisere senest 15. oktober.

Forhandler fortsatt

De siste dagene og ukene har forhandlingene pågått for fullt for å få på plass en enighet mellom medlemslandene i EU.

I diskusjonene har «mange bekymringer» kommet på bordet, forteller en diplomat i EU-systemet. Skepsisen har vært mest uttalt fra polsk side, men flere andre land har også kommet med innvendinger.

- Vi håper vi klarer å rydde vekk alle bekymringene, slik at vi får full enighet om hvordan vi skal gå videre med ratifikasjonen, sier EU-diplomaten i forkant av fredagens møte.

Kilden våger likevel ikke si noe sikkert om utfallet.

- Det er ikke lett å spå hva ministrene vil bringe opp i diskusjonen. Men vi håper de vil holde fokus på ratifikasjon, sier EU-diplomaten.

Nærmer seg grensen

Parisavtalen ble vedtatt i desember ifjor, men trer først i kraft 30 dager etter at 55 land som til sammen står for 55 prosent av de globale utslippene av klimagasser, har ratifisert den.

Den grensa er nå svært nær ved å bli passert. Så langt har 61 land ratifisert avtalen. De står til sammen for 47,8 prosent av klimautslippene. Det er ventet at India vil ratifisere den 2. oktober, og når både India og EU ratifiserer, mener FN det vil være nok.

I EU må avtalen i tillegg ratifiseres nasjonalt i hvert enkelt medlemsland, noe bare en liten håndfull har rukket hittil.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert: