Budapest (NTB-AP): Ungarn driver et farlig spill i søndagens folkeavstemning om EUs kvotesystem for flyktninger, advarer EU-parlamentets president Martin Schultz.

Schultz anklager statsminister Viktor Orbán for å utfordre EUs grunnleggende prinsipp, ene og alene for å styrke sin egen stilling på hjemmebane.

– Han stiller spørsmål ved Europas juridiske grunnlag, som Ungarn selv var med på å skape, sier Schultz i en kommentar til søndagens folkeavstemning.

– Reell trussel

EU har pålagt Ungarn å ta imot 1.294 av de 160.000 asylsøkerne i unionens kvotesystem i år, men selv det sier statsminister Viktor Orbán og hans høyreregjering tvert nei til.

– Massemigrasjon uten kontroll innebærer en reell trussel. Den truer den fredelige og trygge europeiske livsførselen, skrev Orbán i en kronikk i avisa Magyar Idok lørdag.

Det er liten tvil om at et flertall av velgerne kommer til å innfri Orbáns bønn om å stemme nei i dagens folkeavstemningen.

Flere land

Orbán har fra første stund markert motstand mot EUs kvotesystem og håper et ungarsk nei også vil få andre land til å følge etter.

Også i Polen, Slovakia og Tsjekkia raser flyktningdebatten. I Polen har den nye konservative regjeringen gått tilbake på den tidligere regjeringens løfter om å ta imot om lag 10.000 flyktninger fra Syria og Eritrea.

Polske myndigheter har brukt terrorangrepene i Frankrike og Belgia som argumentasjon for å kunne avvise ordningen, og understreker at det polske folkets sikkerhet kommer først.

Før valget i Tsjekkia 7. og 8. oktober har flere nye partier utmerket seg med navn som blant annet «Nei til illegal innvandring – penger til vårt eget folk i stedet».

Vanskeligere å hate

Over én million asylsøkere kom til Europa i fjor, noe som har skapt heftige politiske debatter, likevel viser undersøkelser at motstanden mot asylsøkere og migrasjon er størst i de mest homogene samfunnene i Sentral- og Øst-Europa.

Csaba Toth, ved tankesmia Republikon Institute, mener det muligens er lettere å skape debatt rundt migrasjon de stedene det ikke finnes noen migranter.

– Hvis folk hadde møtt migranter ofte nok, er det ikke sikkert de hadde klart å hate dem på samme måte, sier Toth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.