I begynnelsen av september gjennomførte Nord-Korea den femte prøvesprengning av en atombombe. USA og FN har strammet inn på sanksjoner mot Nord-Korea, men landet er istand til å kjøpe teknologi og komponenter via kinesiske selskaper.

Sist mandag bekreftet det amerikanske finansdepartementet at de har plassert det kinesiske selskapet Dandong Hongxiang Industrial Development (DHID) på en sanksjonsliste.

Ulovlig nettverk

Den kvinnelige grunnleggeren og topplederen Ma Xiaohong skal ha hjulpet Nord-Korea å omgå sanksjonene.

Det kinesiske selskapet skal ha fungert som et mellomledd på vegne av den nordkoreanske banken Korea Kwangson Banking (KKBC), som har vært underlagt strenge amerikanske sanksjoner siden 2010. Banken står for alle finanstransaksjoner til og fra landet.

Den 44 år gamle grunnleggeren av Dandong Hongxiang skal ifølge New York Times ha stått for over en femtedel av handelen mellom Nord-Korea og Kina – det isolerte landets største handelspartner. Ma Xiaohong har fått sperret over 20 valutakontoer.

– De nye sanksjonene avslører en viktig del av et ulovlig nettverk som støtter Nord-Koreas spredning av atomvåpen. DHID og ansatte forsøkte å omgå sanksjoner og legge til rette for at det ble gitt tilgang til det amerikanske finanssystemet, sier undersekretær i det amerikanske finansdepartementet med ansvar for finansiell etterretning, Adam Szubin, i en kommentar.

Avslørt av «Panama Papers»

Ifølge tiltalen mot Ma Xiaohong skal selskapet blant annet ha eksportert aluminiumoksid til Nord-Korea. Aluminiumoksid brukes som barrieremateriale i forbindelse med fremstilling av kjernefysiske våpen.

Dette skal ha skjedd ved å etablere stråselskaper i Hong Kong, og skatteparadiser som Seychellene og De britiske jomfruøyene ved hjelp av advokatselskapet Mossack Fonseca. Advokatselskapets kunder ble avslørt i «Panama Papers» tidligere i år.

– Tiltalen som er offentliggjort viser at vi vil bruke alle tilgjengelige verktøy og metoder for å avsløre og stoppe tilretteleggerne av masseødeleggelsesvåpen. En av styrkene er vi kan bruke sanksjoner mot dem som bruker amerikanske dollar i transaksjoner, sier assisterende riksadvokat John P. Carlin til New York Times.

– Ikke verdt det

Ifølge den sørkoreanske avisen JoongAng har Kina igangsatt etterforskning av ansatte som jobber i den nordkoreanske banken og det kinesiske selskapet. Banken har avdelingskontorer i Kina, blant annet i grensebyen Dandong.

– Dandong Hongxiang Industrial Development er under etterforskning for ulovlige handlinger og økonomisk kriminalitet, bekrefter den kinesiske pressetalskvinnen ved Kinas ambassade i USA, Fang Hong, overfor Reuters.

I begynnelsen av september gjennomførte Nord-Korea den femte prøvesprengning av en atombombe. Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix
I begynnelsen av september gjennomførte Nord-Korea den femte prøvesprengning av en atombombe. Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
Kina mener de forholder seg til FN-sanksjonene mot Nord-Korea til punkt og prikke. De er svært misfornøyd med at USA griper inn mot kinesiske selskaper og enkeltpersoner med sanksjoner.

– Kina er imot unilaterale sanksjoner som ikke hjelper til å løse det underliggende problemet, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i et møte med sin japanske kollega

Ifølge USA er «et antall» kinesiske selskaper og banker under etterforskning.

– Det beste hadde selvfølgelig vært om Kina gjorde mer og gjort dette selv. Det vil også hjelpe hvis kinesiske selskaper og banker forstår at det er en høy risiko å drive business med nordkoreanske selskaper – spesielt de som er under sanksjoner. Det er ærlig talt ikke verdt det, sier sanksjonskoordinator Daniel Fried i det amerikanske utenriksdepartementet til CNBC.

Nordkoreansk kulleksport

Kina tolker FN-sanksjonene annerledes enn andre land og mener at handel med Nord-Korea er nødvendig av «menneskelige hensyn». Nord-Korea er Kinas tredje største leverandør av kull. I august ble det importert nesten 2,5 millioner tonn fra Nord-Korea – en ny rekord.

Nord-Korea leverer antrasittkull – den reneste typen kull – i konkurranse med Russland. Nord-Korea selger til 37 prosent lavere pris sammenlignet med russiske leverandører.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: