Det er to år siden Joko «Jokowi» Widodo ble innsatt som Indonesias president. Den tidligere guvernøren i Jakarta hadde på kort tid gjennomført reformer som blant annet gjorde det enklere å betale skatt. Nå bruker han samme metoder for å øke skatteinntektene for staten.

Skatteamnesti

I juli ble det innført et midlertidig skatteamnesti for rike indonesere som har plassert store formuer i utlandet – og i hjemlandet.

Ingen har oversikt over hvor store hemmelige utenlandsformuer det dreier seg om, men finansdepartementet antar det er plassert minst 3.500.000 milliarder rupiah (2100 mrd. kroner) utenfor landet. Til sammenligning er valutareservene på 113 milliarder dollar (900 mrd. kroner).

I løpet av sommeren ble det kun innrapportert «småbeløp» på noen få milliarder kroner.

- Hvis det ikke skjer et plutselig mirakel er dette programmet fånyttes, sa fagøkonom Akhmad Akbar Susamto ved Center of Reform on Economics under en konferanse i begynnelsen av september.

Dette mirakelet kan ha skjedd. I løpet av de siste ukene har større beløp blitt innrapportert. Ved utgangen av september hadde skattemyndighetene fått inn 85 milliarder kroner i inntekter fra innrapporteringer av hemmelige formuer i utlandet og fra Indonesia.

Bare i forrige uke ble det betalt inn over 20 milliarder kroner i straffeskatt som en del av amnestiet.

En foreløpig oversikt viste at de største beløpene ble innrapportert fra Singapore – fulgt av Australia, Sveits, USA og De britiske jomfruøyene. Singapore stod for 56 prosent av alle innrapporteringer fra utlandet.

Få betaler skatt

Det er en trinnvis tidsplan for amnestier. For de som innrapporterte hemmelige formuer før 1. oktober slapp unna med en skatt på en prosent. Denne uken er denne økt til tre prosent og vil øke frem til 31. mars.

Det indonesiske skattedirektoratet tror at innen året er omme vil dette beløpet ha passert 300 milliarder kroner. Skatteamnestiet, hvor ingen vil bli politianmeldt, utløper i mars 2017.

- Dette er svært oppmuntrende. Vi er rørt og takknemlig for entusiasmen. Det viser at det er økt tillit til myndighetenes håndtering av skatteinntektene, sa finansminister Sri Mulyani Indrawati på en pressekonferanse.

Indonesia har 255 millioner innbyggere. 27 millioner er registrert som skattebetalere, men i 2014 var det under en million som faktisk betalte hva de skyldte, ifølge The Economist.

- Folk vil slutte seg til amnestiet hvis det medfører en straff for ikke å innrapportere skjulte formuer. Regjeringen forsøker å overbevise folk som har unngått skatteforpliktelser i årevis om å delta. Det er langt fra nok, sa Ahmed.

Mindre korrupsjon

I forrige uke dukket flere indonesiske milliardærer opp ved skattekontoret i Jakarta for å innrapportere skjulte formuer de har hatt plassert i utlandet, blant annet Franky Oesman Widjaja og Chandra Li.

- Vi deltar i amnestiprogrammet da vi har gitt løfter til presidenten, sa Franciscus Welirang, som representerer et av Indonesias største industrikonglomerater, på en pressekonferanse.

Den indonesiske presidenten har hatt møter med indonesiske næringslivstopper og milliardærer og forsøkt å overbevise dem om at reformarbeidet han har igangsatt vil gi resultater.

Sri Mulyani Indrawati, som er tidligere direktør i Verdensbanken, ble utnevnt som finansminister i august. Hun er respektert i Indonesia og hos investorer.

Indonesia har i tiår ligger på oversikten over Asia mest korrupte land, ifølge Transparancy International. I den siste oversikten ligger landet på en 88. plass av 168 land. Dette er en bedring sammenlignet med i 1999 da Indonesia lå på tredje siste plass.

Markedene

Det er rolig ved de asiatiske aksjemarkene på tirsdag. Det kinesiske finansmarkedet holder stengt hele denne uken i forbindelse med helligdager.

Det kinesiske eiendomsselskapet China Evergrande, som er børsnotert i Hong Kong, har steget med nesten åtte prosent. Selskapet planlegger å skille ut deler av virksomheten og børsnotere prosjekter ved Shenzhen-børsen i Kina.

Samsung-gruppen planlegger å børsnotere farmasiselskapet BioLogics og hente inn over 2200 milliarder won (16 milliarder kroner) i en emisjon i forkant.

Les også: Dette landet er Asias nye vekstkomet

 
Asia i dag: Moody’s: Økt risiko for systemkrise

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert:

 

- Laget for Norge
Opelsjefen mener rekkeviddeangst kan fjernes fra ordboken. Her er Opels første elbil.
02:13
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.