– Fred i Colombia er nær, og vi vil oppnå det, sa Santos etter et møte med sin argeste politiske motstander og forgjenger Alvaro Uribe.

Formålet med møtet var å stake ut veien videre etter at folket sa nei til fredsavtalen som skulle ende den 52 år lange konflikten med FARC-geriljaen. Uribe frontet kampanjen mot fredsavtalen, som han mener var for mild mot den venstreorienterte geriljabevegelsen. Begge parter har imidlertid uttrykt ønske om å føre fredsprosessen videre, og fredssamtalene på Cuba er gjenopptatt. Onsdag ble våpenhvilen med geriljaen utvidet fram til 31. oktober.

Fikk liste

Da Uribe møtte pressen etter møtet sa han at han har gitt presidenten en liste over justeringer og forslag som bør legges inn i en ny fredsavtale.

– Det er bedre å oppnå fred for alle colombianere enn en svak avtale på vegne av halvparten av befolkningen, sa han.

Han kritiserte den nå forkastede avtalen for å gi geriljaen «full frihet for straff» og for å gjøre det mulig for geriljamedlemmer som står bak forferdelige menneskerettighetsbrudd å bli valgt inn i politiske verv.

Kalte presidenten forræder

Uribe og Santos har en komplisert fortid. Santos var forsvarsminister i Uribes regjering i perioden 2006 til 2009 og ledet en omfattende offensiv mot FARC-geriljaen. Men etter at Santos tok over som president etter Uribe i 2010, valgte han en ny strategi og opprettet fredsdialog med den svekkede geriljabevegelsen. Uribe ble svært forarget over beslutningen og kalte Santos en forræder.

Siden har ekspresidenten vært en lederskikkelse i bevegelsen som har arbeidet for at folket skulle stemme nei til fredsavtalen i folkeavstemningen.

Konflikten mellom regjeringen og landets største geriljagruppe har pågått siden 1964. Over 220.000 mennesker er drept og 6 millioner er drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten. Norge har sammen med Cuba vært tilrettelegger for fredsforhandlingene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Columbia om Colombia dnPlus (DN+)

 
Fredsnasjonen dnPlus  (DN+)
 
Santos erkjenner nederlag i folkeavstemningen