MensStorbritannia forbereder seg på å forlate EU, vurderer Tysklandt å endre sine arbeidslover for å gjøre Frankfurt til nyfinanshovedstad i Europa, melder Financial Times (FT).

Ifølge avisen vurderes blant annet tiltak som kan bidra til å gjøredet enklere og mindre kostbart for finansinstitusjoner å si oppansatte i Tyskland. Dette gjennom å innføre en grense for hvor høy lønn de ansatte er beskyttet av på mellom 100.000 og 150.000 euro, opplyses det.

Dyre oppsigelser

Mens britiske myndigheter hargitt finansnæringens gode muligheter for å justere arbeidsstokkenetter behov, er har det hittil vært langt vanskeligere å si oppansatte i den tyske finanssektoren.

En ikke-navngitt advokat medarbeidsrett som spesialfelt oppgir til FT at en bankansatt påseniornivå med en inntekt på 1,5 millioner dollar, inkludert bonusog andre godtgjørelser, ville fått en sluttpakke på 150.000 dollar, nærmere 1,3 millioner norske kroner iLondon. Tilsvarende sluttpakke ville vært 10–15 gangerdyrere i Frankfurt, ifølge advokaten.

Finansdepartementet i Tyskland har ikke ønsket å kommentertforslaget overfor FT, mens det tyske arbeidsdepartementet haravvist at det foreligger konkrete planer om å endre lovverket.

  • Les også: (DN+)

TrorNew York vinner

Nyheten om at Tyskland vurderer å endrearbeidsmiljøloven ble kjent etter at to Wall Street–topper dennehelgen uttrykte skepsis mot å flytte virksomheten fra London til Frankfurt.

Den britiske hovedstaden har i årevis fungert som en bromellom amerikanske storbanker og Europas indre marked. MorganStanley-toppen James Gorman, uttalte til Financial Times at selv omden amerikanske storbanken vurderte å flytte virksomheten tileurosonen, trodde han at «New York ville ende opp som den storevinneren.»

 

- Ikke bekymret

I et intervju med Sunday Times 1. oktoberopplyste Storbritannias statsminister Theresa May at Storbritanniavil utløse artikkel 50 som formelt starter prosessen med å forlateEU, innen Tysklands forbundsdagsvalg i september 2017.

Hvilkekonsekvenser utmeldingen vil få for den britiske finanssektoren eruklare, men under den britiske EU-valgkampen advarte EU-forkjempereså vel som finansansatte om at London risikerer å bli et oversjøiskfinanssenter når båndene med Brussel kuttes for godt.

Partnerne Tim Boxell (til venstre) og Philippe Chappatte i det prestisjetunge finansadvokatselskapet Slaughter and May tror ikke Frankfurt vil ta over stafettpinnen som Europas finanshoovedstad i kjølvannet av at Storbritannia går ut av EU. Foto: Marte Christensen
Partnerne Tim Boxell (til venstre) og Philippe Chappatte i det prestisjetunge finansadvokatselskapet Slaughter and May tror ikke Frankfurt vil ta over stafettpinnen som Europas finanshoovedstad i kjølvannet av at Storbritannia går ut av EU. Foto: Marte Christensen (Foto: Dagens Næringsliv)
PhilippeChappatte, partner i det britiske advokatfirmaet Slaughter and May,mener på sin side at bekymringen er overdreven.

 – Storbritannia kanmiste tusenvis av finansjobber til Frankfurt, Amsterdam, Paris ogSveits, men jeg tror ikke London vil miste sin posisjon som etglobalt finanssenter av den grunn. Det er flere banker i London ennnoe annet sted i verden, og byen kan skilte med et juridisk ogfinansielt rammeverk som det har tatt mange hundre år å etablere, uttalte han i et intervju med DN i juni.

Frir til finansnæringen

Mens politikere ogfinansansatte fortsatt diskuterer Londons fremtid som finanssentrum, hartyskerne satt i gang en sjarmoffensiv for å tiltrekke seg nyeansatte i finanssektoren.

I september var en delegasjon fraFrankfurt på besøk i den britiske hovedstaden for å nettverke medfinansnæringen. Ifølge den britiske avisen The Guardian varmålsetningen for turen å friste flere finansinstitusjoner til åetablere seg i den tyske byen.

– Vi er her for å markedsføre oss.Jeg er sikker på at Frankfurt vil overta Londons posisjon somfinansiell inngangsport til EU, sier Frankfurt-borgermester PeterFeldmann, til den britiske avisen.

En fersk studie gjennomført avBoston Consulting Group blant 360 banktopper, som først ble gjengitt av E24,indikerer at Frankfurt er godt posisjonert til å bli en nyfinansiell hovedstad i Europa mens London står i fare for å miste20 prosent av jobbene i finanssektoren.

Les også:

Pundet falt til svakeste notering siden 1985

Ber om mer tid før endelig brexit dnPlus   ( DN+)

Jubler for brexit, men er oppgitt over ­politikerne dnPlus

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Her blir Trump og Clinton utfordret til å si en positiv ting om den andre
I det som av mange har blitt kalt den mest skittene presidentdebatten i USA noen sinne, ble Hillary Clinton og Donald Trump utfordret av en velger til å si en pen ting om den andre. Se hva de svarte.
01:34
Publisert:

- Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på
Donald Trump ber om unnskyldning for språkbruken
00:57
Publisert: