I et regjeringsnotat, gjengitt i avisen The Times, advarer det britiske finansdepartementet om konsekvensene av en såkalt «hard brexit».

Ifølge beregningene kan Storbritannias brutto nasjonalproduktet (BNP) falle et sted mellom 5,4 prosent og 9,5 prosent dersom landet forlater det europeiske fellesmarkedet uten at en ny handelsavtale er på plass. Det medfører et potensielt tap av skatteinntekter på 66 milliarder pund hvert eneste år, nærmere 660 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Skulle prognosene vise seg å stemme, vil med andre det bare ta drøye ti år å tape beløp tilsvarende verdien av hele det norske oljefondet, som i dag er på omlag 7000 milliarder kroner.

- Beskyldes for skremselspropaganda

Ifølge den britiske avisen er notatet basert på en studie som ble bestilt av daværende finansminister George Osborne i opptrappingen til EU-avstemmingen 23.juni i år.

Det britiske finansdepartementet har fått hard kritikk fra EU-motstanderne for å drive med skremselspropaganda for å få britene til å forbli medlemmer av EU.

- Horrible skader

Politikerne som ønsker en såkalt myk brexit, noe som innebærer at Storbritannia forblir en del av EUs indre marked, mener notatet viser hvilke horrible skader det vil få å bryte båndene med Brussel uten at en ny avtale er på plass.

 

- Lavere skatteinntekter innebærer mindre investeringer til skoler og sykehus og lavere forbruk, noe som næringsliv og arbeidsplasser i fare, sier Anna Soubry, leder for organisasjonen Open Britain til Skynews.

Tim Farron, leder for det britiske partiet Liberaldemokratene mener lekkasjene er "enda mer bevis på at en hard brexit vil være økonomisk vandalisme ".

Hvilke konsekvenser utmeldingen vil få for den britiske finanssektoren er uklare, men under den britiske EU-valgkampen advarte EU-forkjempere så vel som finansansatte om at London risikerer å bli et oversjøisk finanssenter når båndene med Brussel kuttes for godt.

Storbritannias finansminister Phillip Hammond beskriver tiden som ligger foran britene som en økonomisk berg-og-dalbane.

- Vi må forvente en del uro mens forhandlingene om utmeldelse av EU pågår, uttalte Hammond til BBC foran talen han holdt på Det konservative partiets landsmøte i Birmingham tidligere denne måneden.

Pundet under ti kroner

I kjølvannet av EU-folkeavstemningen har pundet svekket seg betydelig. 

Bruddet har så langt gjort London-turen 20 prosent billigere. Pundet har falt til under ti kroner, og svekkelsen er et resultat av at Theresa May nylig opplyste at Storbritannia vil utløse artikkel 50 som formelt starter prosessen med å forlate EU, innen utgangen av mars.

Det innebærer at britene formelt har brutt alle bånd med Brussel i løpet av 2019. Dersom ikke myndighetene har lykkes med å forhandle frem en ny handelsavtale innen den tid, vil britene benytte seg av WTO-regelverket for å handle med kontinentet.

Bakgrunn: Britene fremskynder brexit og Hard landing dnPlus (DN+)

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
 

Ikke noe håndtrykk - mange beskyldninger
Slik var den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump
02:50
Publisert: