Det ble klart etter en lang diskusjon om Syria på EUs utenriksministermøte i Luxembourg mandag.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa på vei ut fra møtet at det hadde vært en svært følelsesladd diskusjon preget av sterk uenighet. For ham var konklusjonen at sanksjoner mot Russland ikke ville ha hjulpet sivilbefolkningen i Aleppo.

EU-landene varsler nå at de i stedet vil holde fokus på den humanitære innsatsen og politiske prosesser for å forsøke å få i gang en dialog mellom partene.

Vil se framover

EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener nøkkelspillerne i Syria nå må begynne å tenke på hva som skal skje når krigen i landet er over.

– Jeg vet det kan framstå som uvirkelig nå, når volden er på sitt aller verste i Syria. Men vi mener at det å begynne å tenke på framtida kan gjøre det lettere for partene å finne felles grunn, sier Mogherini.

Ifølge henne vil EU allerede denne uka kontakte viktige land i regionen og aktører inne i Syria for å forsøke å få i gang diskusjonen.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström venter at EU framover vil støtte sterkere opp om FNs rolle i Syria.

– Så må vi forsøke å anvende de politiske instrumentene så mye som det går, sa hun på vei ut fra møtet.

Flere forslag på bordet

De siste dagene har en rekke medier skrevet om forslag til sanksjoner som har vært oppe til diskusjon i EU. Den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver i sin søndagsutgave at Tysklands statsminister Angela Merkel blant annet har vurdert nye økonomiske sanksjoner mot russisk luftfarts- og forsvarsindustri.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Frankrike, Storbritannia og Tyskland også diskutert å svarteliste tolv russiske personer på grunn av deres rolle i krigføringen i Syria.

Ifølge Storbritannias utenriksminister Boris Johnson dreier diskusjonene seg om både økonomiske sanksjoner og muligheten for å trekke russere for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) for krigsforbrytelser.

– Krisen i Aleppo er en skam for menneskeheten, sa han på vei inn til mandagens møte.

Lover pause

Russland erklærte mandag ettermiddag at det ville bli innført en «humanitær pause» i krigshandlingene i Aleppo. Pausen på åtte timer skal gi sivile, syke og sårede mulighet til å forlate byen.

– I denne perioden vil det russiske luftforsvaret og Syrias regjeringsstyrker stanse angrep med kampfly og alle typer våpen, sier militærtalsmannen Sergej Rudskoj.

Minst 36 mennesker skal ha blitt drept i nye flyangrep i og rundt Aleppo mandag.

Les også: Russland varsler våpenhvile i Aleppo

  Assange har mistet internettforbindelsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Se DNtv:
Det er ikke bare store penger
Bli med demokraten Jim Thompson når han er ute og engasjerer velgere i et afroamerikansk nabolag i byen Rock Hill,
01:45
Publisert:

Se trailer: «Dagen i morgen»
01:53
Publisert: