USAs valgsystem er langt fra perfekt, men muligheten for massivt juks når kampen mellom Donald Trump og Hillary Clinton skal avgjøres, er forsvinnende liten, mener ekspertene.

– Det er iverksatt en rekke sikkerhetstiltak som vil hindre at noe sånt skjer, fra føderale lover til lover på lokal- og delstatsnivå, sier statsviter Jo-Renee Formicola ved Seton Hall University.

TV-duell

Trump har gjentatte ganger hevdet at det vil være valgfusk i stor skala både på valgdagen og i forkant. Men uten å kunne vise til bevis eller opplysninger som underbygger den alvorlige påstanden.

Beskyldningene blir trolig tema når de to presidentkandidatene møtes til den tredje og siste TV-duellen natt til torsdag norsk tid.

Trumps påstander har økt i styrke parallelt med at oppslutningen om ham synker. 19 dager før presidentvalget har Clinton sikret seg et forsprang på 6,9 prosentpoeng, ifølge gjennomsnittet av de siste meningsmålingene som er gjort av RealClearPolitics.

Også tradisjonelt svært republikanske stater som Arizona, Georgia og til og med Texas, hjemstaten til Bush-klanen, er i spill.

Statistikkguruen Nate Silver gir Clinton hele 87,4 prosents sjanse for å vinne, mens Trump bare har 12,6 prosents sjanse for å flytte inn i Det hvite hus.

Mosaikk

Ifølge ekspertene er det delstatene som står for selve gjennomføringen av valget, og de overlater gjerne ansvaret til lokale myndigheter.

– Det at ethvert lite valgdistrikt skulle være involvert i valgsvindel, er praktisk talt umulig ettersom de er så mange og forskjellige, sier Formicola.

En mosaikk av ulike stemmemetoder, fra stemmesedler til stemmemaskiner eller begge deler, bidrar også til et system så komplekst at det nærmest er avskrekkende med tanke på juks, framholder ekspertene.

Jussprofessor Zachary Clopton ved Cornell Law School påpeker også at det er republikanske valgarbeidere som overvåker valgene i vippestater som Colorado, Iowa, Michigan og Arizona.

– Og det er ekstremt sjelden at noen møter opp og later som de er en annen enn de er, sier han.

Flere tiltak

Ifølge Pamela Smith, leder for organisasjonen Verified Voting som kjemper for «rene» valg, er det iverksatt flere sikkerhetstiltak mot juks i årets valg enn i 2012 og 2014.

President Barack Obama ba tirsdag Trump «slutte å sutre» om valgjuks.

– Det er ikke noe bevis på at dette har hendt tidligere, eller at det er tilfeller der det vil skje denne gangen. Så jeg råder herr Trump til å slutte å sutre og forsøke å fremme sin sak for å få stemmer, sa Obama.

Les også: Varsler Tesla-nyhet kl. 02.00 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Hvem vinner den siste president-debatten?
Det nærmer seg den siste debatten mellom Donald Trump og Hillary Clinton. Den skal foregå her på University of Nevada i Las Vegas.
01:52
Publisert:

- Obama-regjeringen er korrupt som djevelen
01:42
Publisert:

Obama ber Trump slutte å syte
Barack Obama sier han aldri har opplevd at en presidentkandidat har forsøkt å diskreditere valgresultatet allerede før valget. Han ber Donald Trump om å slutte å syte.
01:14
Publisert: