Theresa May ankommer torsdag ettermiddag sitt første EU-toppmøte etter at hun overtok som statsminister etter brexit-avstemningen i sommer.

Soft brexit fra mars

Dragkampen hjemme i London om britenes strategi for å gå ut av EU pågår nå for fullt. May ønsker selv en såkalt "soft brexit", og hun tar sikte på å starte utmeldingsforhandlingene med i EU senest i mars.

Men det gjenstår ennå vanskelige forhandlinger, både innad i Det konservative partiet og med Underhuset i Parlamentet, før May kan utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten om utmelding. Så snart artikkel 50 utløses kan man se frem til opp til to år med forhandlinger, før Storbritannia etter planen endelig forlater EU i 2019.

Kilder ved statsministerens kontor i Downing Street sier til BBC og andre britiske medier at May mener det vil fordre "hardt arbeid og god vilje" for å sikre en "smidig, konstruktiv, ordnet prosess som minimaliserer usikkerhet" i forbindelse med utmeldelsen fra EU. May har gjentatte ganger understreket at brexit ikke betyr at Storbritannia snur ryggen til EU.

May understreker samtidig at hun og regjeringen er forpliktet til å følge rådet i folkeavstemningen om utmeldelse, og at det ikke er noen vei tilbake.

Hovedoppgaven for May i de kommende forhandlingene med Brussel blir å sikre en god handelsavtale med markedsadgang for britiske varer og tjenester i EU.

Frankrike forlanger fortgang

Den franske presidenten Francois Hollande krever at May får opp farten, og at hun ikke venter helt til mars med å utløse artikkel 50. Hollande understreker at mars er sent, og at det da passer meget dårlig, bare en måned før første runde i det franske presidentvalget 23. april.

- I mai er det mulig jeg er en smule opptatt, sier Hollande til avisen Financial Times (FT).

Selv om Hollande scorer rekordlavt på meningsmålingene, helt ned mot ti prosent, stiller han til gjenvalg i april. Med dagens målinger vil han ikke en gang være blant de to som går videre til andre og avgjørende valgomgang, og han vet at han må legge mye tid og innsats i det som i utgangspunktet blir en knallhard valgkamp i konstant oppoverbakke.

På grunn av usikkerheten rundt brexit og EUs fremtid har også Tysklands forbundskansler Angela Merkel uttrykt ønske om at britene utløser artikkel 50 jo før jo heller, og at forhandlingene kommer i gang. Tyskerne har bitt seg merke i "senest mars", og påpeker at det gjerne må skje før.

Dessert-fristelser

Brexit står ikke på dagsordenen på EU-toppmøtet torsdag og fredag. Men det er ventet at May vil ta opp temaet som et eget "information point" etter stats- og regjeringssjefenes middag torsdag kveld, under desserten eller kaffen.

EU-president Donald Tusk har i den forbindelse på forhånd advart deltakerne på det sterkeste å svare eller gå inn i en debatt med May og britene. Men ifølge FT er det mulig enkelte av deltakerne ikke klarer å kontrollere seg.

Så snart May utløser artikkel 50 vil alle de andre EU-landene samles for å bli enige om retningslinjene for forhandlingene. Dette er en prosess som kan ta både uker og måneder.

Se og hør replikkene: Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten
Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten med Hillary Clinton.
00:37
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.