Tidlig på fredag morgen lokal tid ble det sendt ut tyfonadvarsel i Hong Kong. Meteorologene har gitt den en styrkegrad åtte – på en skala som går fra en til 10.

Tyfonvarsel

I løpet av oktober har Hong Kong blitt hjemsøkt av tre kraftige tyfoner. Sist dette skjedde så sent på høsten var i 1989. Styrkegrad åtte blir karakterisert som «svært farlig» med vindkast på over 180 kilometer i timen.

- Basert på de siste prognosene vil Haima være nærmest Hong Kong sent på formiddagen lokal tid. Den vil nå land rundt 100 kilometer øst for Hong Kong. Tyfonvarselet vil gjelde det meste av dagen, sier seniormeteorolog Sandy Song til South China Morning Post.

Det har vært kaos ved hovedflyplassen i Hong Kong siden i dag tidlig. Over 700 flyavganger- og ankomster er enten kansellert eller forsinket. En rekke togavganger mellom Hong Kong og Sør-Kina er kansellert ut dagen.

Hong Kong er et av verdens største og viktigste finanssentre. I dag er alt stengt. Enkelte finansinstitusjoner har beredskapsplaner og har flyttet ansatte til bygninger som er forsterket og skal ha strømaggregater og telekommunikasjonslinjer til omverdenen.

Ryktespredning

På sosiale medier er det spredd rykter om at tyfonen kan nå en styrkegrad på 10 i løpet av ettermiddagen. Dette var informasjon som skulle ha blitt gitt til rederier og ferjeoperatører.

The Hong Kong Observatory, som tilsvarer Meteorologisk Institutt, måtte sende ut en pressemelding på fredag morgen hvor de advarte mot å tro på rykter som er delt via sosiale medier.

«Jeg ønsker å gjøre det klart at Observatory ikke hjelper enkeltbransjer eller sektorer med detaljerte prognoser. Denne informasjonen er oppdiktet. Hvis du deler informasjon må du forsikre deg om at den er riktig. Den eneste offisielle informasjonen kommer fra Observatory», skriver seniorforsker Lee Lap-shun.

Den siste meldingen like før klokken seks norsk tid viser at vindstyrken har økt de siste to timene. Folk anbefales å holde seg innendørs.

«Hong Kong er som en spøkelsesby i dag», skriver den engelskspråklige avisen South China Morning Post.

Store ødeleggelser

Tyfonen feide over Filippinene på torsdag. Det skal være store materielle ødeleggelser i blant annet infrastruktur i Luzon. Situasjonen er fortsatt kaotisk på fredag, men det er bekreftet dødsfall fra jordskred og flom.

- Vi har ikke kommet i kontakt med mindre tettsteder. Kommunikasjonen er dårlig. Nesten alle hus har ødeleggelser, sier guvernør Manuel Mamba i Cagayan.

Ifølge Meteorologisk Institutt på Filippinene fikk enkelte områder like mye regn som på en måned fra sent onsdag kveld til torsdag. Haima er den kraftigste tyfonen som har rammet Filippinene siden supertyfonen Haiyan i 2013. Denne etterlot seg 6300 døde og ødeleggelser på over 110 milliarder kroner.

Tyfonen vil feie gjennom Sør-Kina i helgen og hvis prognosene slår til kan det forventes kraftig regn de neste dagene. På kysten ved Guangdong forventes det inntil seks meter høye bølger.

Markedene

Det er små bevegelser ved de asiatiske aksjemarkedene på fredag formiddag. Den amerikanske dollaren har styrket seg mot blant annet japanske yen og dette slår positivt ut for japanske eksportører som blir mer konkurransedyktige.

Spillprodusenten Nintendo lanserte en ny spillkonsoll på torsdag. Det var store forventninger i forkant av lanseringen. Selskapet, som blant annet står bak Pokemon, har falt med 5,7 prosent ved Tokyo-børsen på fredag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.