Siden parlamentsvalget i desember ifjor har politisk kaos herjet i Spania. Landet har vært uten en fast statsminister og regjering, og fra tidligere i høst har det nest største partiet, Sosialistpartiet PSOE, vært uten leder.

Dette kan endre seg fra neste uke. Søndag avgjøres det om Rajoy endelig får statsministerjobben på permanent basis, etter ti måneder som fungerende regjeringssjef.

Valg uten resultat x 2

Årsaken til kaoset er fremveksten av to nye populistiske protestpartier i Spania etter finanskrisen, samt boligkrisen og bankkrisen i landet. Venstreorienterte Unidos Podemos og liberalistiske Ciudadanos kom seilende inn i politikken og brøt opp det tilnærmede topartisystemet bestående av det konservative Folkepartiet (PP) og PSOE, som gikk sterkt tilbake.

Resultatet ved det første valget i desember var at PP og sittende statsminister Rajoy fortsatt var største parti, men uten å klare å samle et flertall i parlamentet. Et nyvalg seks måneder senere endte med samme resultat.

Partene har forhandlet i måneder uten resultat, og det lå nå an til et andre gjenvalg før jul.

Sosialistopprør

Den politiske gjørmebrytingen har ført til opprør, særlig i sosialistpartiet PSOE. Både på grunn av de svake valgresultatene, og at partileder Pedro Sánchez ikke har klart å forhandle frem en politisk løsning med Rajoy.

PSOE gjør det nemlig meget svakt på meningsmålingene, og partiet straffes av velgerne for ikke å ta imot Rajoys utstrakte hånd om å danne en koalisjonsregjering. De svake meningsmålingene gjør at PSOE nærmest for enhver pris vil unngå et andre nyvalg.

Tidligere denne måneden ble Sánchez kastet som partileder for PSOE, og partiet ledes nå midlertidig av en komité ledet av den ukjente bakspilleren Javier Fernández.

Søndag møtes rundt 300 topptillitsvalgte i PSOE for å bestemme om Spania får en ny regjering. Spanske medier mener PSOE nå vil snu og stemme blankt i parlamentet.

Rajoy vil da få nok stemmer til å danne en mindretallsregjering alene. Selv om dette svir innad i PSOE og kan føre til dype splittelser i partiet.

– Jeg tror ikke sosialistene nå har noe annet valg enn å avstå fra å stemme og åpne for en Rajoy-regjering, sier Andrés Ortega, politisk analytiker og tidligere rådgiver for PSOE til Financial Times.

61-årige Mariano Rajoy har vært Spanias statsminister siden desember 2011.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.