IMF advarte på forsommeren om at gjeldsoppbyggingen i den kinesiske økonomien utgjør en trussel – ikke bare for den kinesiske økonomien, men for verdensøkonomien. Den kinesiske gjelden ble mer enn femdoblet fra 2008 til 2013 og gjeldsveksten har fortsatt de siste årene.

Vil unngå hard landing

Også kinesiske myndigheter deler bekymringen. De ønsker ikke å stramme inn for mye i frykt for at dette skal føre til en hard landing for økonomien. Den økonomiske veksten forventes å havne på 6,7 prosent i 2016. Dette er under det halve av veksten i Kina for ti år siden.

De kinesiske storbankene har lenge påstått at de har godt under to prosent misligholdte lån i balansene. Dette har eksperter blankt avvist; de fleste anslag ligger på rundt 15 prosent. Nå er bankene i ferd med å foreta store avskrivninger og avsetninger for gammel moro.

Statistikker fra China Banking Regulatory Commission viser at de fem største bankene foretok avskrivninger av gjeld på 273,7 milliarder yuan (335 milliarder kroner) i årets tre første kvartaler. Dette er 54,6 prosent mer enn i samme periode i fjor.

Storbankene, leder av blant annet ICBC og China Construction Bank, er langt mer åpne om problemfylte lån enn de var for et par år siden da varsellampene begynte å ringe.

- Hvis ICBC begynner å vise at de har stabilisert andelen misligholdte lån kan dette bekrefte tesen om at vi kan se en topp av misligholdte lån neste år, sier analysedirektør Shujin Chen hos DBS Vickers til South China Morning Post.

Rekordhøy gjeld

Den kinesiske gjelden, målt mot størrelsen på økonomien (bruttonasjonalprodukt) nærmer seg 300 prosent. Det er kun Japan av verdens største økonomier som har en tilsvarende høy gjeldsbyrde.

I en ny rapport fra Morgan Stanley, gjengitt hos Zero Hedge på søndag, vises det til at den kinesiske økonomien var under stort press for ett år siden med svært lav prisvekst. Produsentprisene falt med nesten seks prosent i fjor. Dette er nå i ferd med å snu.

Dette skyldes kinesiske tiltak hvor bankene har fått øke utlån.

Den kinesiske gjelden har økt med over 36000 milliarder kroner de siste 12 månedene. Dette er mer enn den samlede gjeldsveksten i USA, Europa og Japan i samme periode.

For første gang har den innenlandske gjelden i Kina passert 200000 milliarder yuan (245.000 milliarder kroner). Dette tilsvarer omtrent 34 oljefond.

Rekordlang vekst

Det er ikke bare analytikere og investorer som er bekymret for den kinesiske gjeldsoppbyggingen.

- Vi er ikke rosafargete optimister når det kommer til Kina. Vi har en praktisk og reell forståelse av hva sårbarhetene er, sa Australias finansminister Scott Morrison i et intervju med Financial Times i helgen.

Den australske økonomien feiret 100 kvartaler med sammenhengende økonomisk vekst i år – som det eneste industriland i verden. Årsaken er de tette handelsforbindelsene til Kina.

- Jeg spår ingen endringer i Kina, men vi har en praktisk tilnærming til sårbarhetene og hva dette kan føre til, men vi mener de har kapasitet til å håndtere det, sa Morrison.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene er retningsløse på mandag. Dette tror analytikere vil fortsette inntil det amerikanske valgresultatet er avklart.

Oljeprisen har falt i asiatisk handel til tross for at antall oljerigger i produksjon i USA falt i forrige uke. Oljeprisen ligger for øyeblikket på 50,44 dollar fatet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.