Sentralbanksjef Mark Carney i Bank of England sier mandag at han vil bli sittende som sentralbanksjef til 2019.

Han vil med det sitte lenger enn sin opprinnelige periode frem til 2018, men har avslått å tjene en full åtte-årsperiode. Carney vil gå av med en gang britene har gjennomført brexit i juni 2019, skriver Financial Times.

I Carneys uttalelse mandag sier sentralbanksjefen at han ønsker å sikre en ryddig overgang til Storbritannias nye forhold til EU.

Flere britiske brexit-tilhengere har i det siste forsøkt å få Mark Carney til å trekke seg som sentralbanksjef i Bank of England.

De mener Carney skal ha blandet seg inn i politiske spørsmål han ikke har myndighet over. Brexit-tilhengerne blant annet til Carneys uttalelser om negative konsekvenser for britisk økonomi ved brexit, i forkant av folkeavstemningen.

Statsminister Theresa May i Storbritannia har imidlertid vist sin støtte til Carney.

- Statsministeren er tydelig i sin støtte til guvernøren og arbeidet han gjør for landet, skal en talskvinne for May ha sagt ifølge FT.

Mener Carney har gjort en god jobb

Seniorøkonom Knut Magnussen mener Carney har gjort en god jobb som sentralbanksjef, og at det var helt naturlig av ham å advare om økonomiske konsekvenser av brexit.

- Han var veldig rask på da folkeavstemningen endte som den gjorde, sier Magnussen.

I august senket BoE styringsrenten med 25 basispunkter til 0,25 prosent. Samtidig kom sentralbanken med omfattende lettelser i form av å øke rammen for verdipapiroppkjøp. Det ble også innført en ny «term funding scheme», hvor bankene kan låne penger fra sentralbanken til en rente nær null mot at pengene lånes videre ut til husholdninger og små bedrifter.

Den siste tiden har nøkkeltallene fra Storbritannia imidlertid vist seg å komme inn bedre enn ventet.

- I ettertid kan man kanskje si at det ikke var nødvendig å gå så kraftig til verks, fordi økonomien har utviklet seg litt bedre enn fryktet. På den annen side er det bedre at en sentralbank er på hugget og holder apparatet klart, sier Magnussen.

Sterkere pund

Pundet ble svekket med rundt ti øre mot kronen da nyhetene om at Carney kunne komme til å trekke seg kom i helgen. I løpet av mandagen har den britiske valutaen imidlertid styrket seg igjen.

Etter at Carney har annonsert at han blir sittende styrkes pundet. Nå koster et pund 10,10 kroner, mot 10,06 kroner på fredag.

Også mot dollaren er pundet styrket. Et pund koster i skrivende stund 1,2234 dollar, mot 1,2150 tidligere mandag.

Torsdag kommer Bank of England med sin rentebeslutning fra rentemøtet denne uken, som kan skape nye bevegelser i pundet. Det er knyttet noe usikkerhet til beslutningen. 47 av 60 økonomer spurt av Reuters venter en uendret rente.

DNB Markets venter ingen endringer i sentralbankens pengepolitikk denne uken. Magnussen viser til at britisk økonomi har utviklet seg bedre enn fryktet i månedene etter avstemningen.

- På møtet denne uken kommer han nok til å si at de avventer ytterligere tiltak. Men fasiten av brexit har vi ikke ennå. Britene er jo ikke på langt nær ute av EU. Det er først etter det at vi kommer til å se hvor store konsekvensene blir, sier han.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

- Vi her i Miami Gardens avgjør vanligvis om demokratene eller republikanerne vinner Florida
Sorte pastorer busser menigheten til stemmelokalene etter søndagsprekenen.
01:50
Publisert: