Det amerikanske presidentvalget skremmer finansmarkedene.

Republikanernes presidentkandidat, forretningsmannen og tv-personligheten Donald Trump, har tatt innpå sin demokratiske rival, tidligere utenriksminister og førstedame Hillary Clinton.

Etter en skandalepreget uke for Clinton viser flere meningsmålinger at Trumps oppslutning øker, noe som de siste dagene har ført til økte forventinger om markedsuro på tross av at Clinton fortsatt ligger godt foran på de fleste viktige målinger.

Det er flere grunner til at markedene frykter at Trump vinner valget neste uke.

Sjekk ut DNs vippestat-spill for å få en forståelse av hvordan valget avgjøres! (Artikkelen fortsetter under)

http://www.dn.no/staticprojects/2016/08/vippestatspillet/
 

Får kritikk

Blant annet har flere av hans konkrete økonomiske planer har fått krass kritikk av ledende økonomer.

Blant annet har den mye omtalte amerikanske tenketanken Peterson Institute of International Economics i ulike studier regnet ut at hans planer vil koste USA millioner av jobber og muligens sende landet inn i en resesjon, altså en periode med negativ økonomisk vekst.

Trump har også sagt at han misliker den nåværende sentralbanksjefen i landet, Janet Yellen, og at han ønsker henne vekk dersom han blir president. USAs sentralbanksjef er ansett som verdens mest innflytelsesrike. Trump har ikke gitt noen indikasjoner på hvem, eller hva slags, sentralbanksjef han ønsker.

- Skulle Trump mot alle odds bli valgt som president, vil det høyst sannsynlig skape store svingninger i markedene på kort sikt på grunn av økt usikkerhet, ifølge porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Forvalter Olav Chen i Storebrand.
Forvalter Olav Chen i Storebrand. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Han tror likevel ikke det vil avspore den amerikanske og den globale økonomien nok til å skape en økonomisk nedgangsperiode.

Trump har også gått frem som en kandidat som støtter proteksjonistisk handelspolitikk, og har blant annet foreslått å bryte frihandelsavtaler og innføre skyhøye importskatter på kinesiske varer.

På generelt grunnlag mener Chen denne typen politikk er «negativt for global økonomisk vekst og handel».

Tror på «edruelig» Trump

USA-forsker og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Langhelle Mjelde, forstår usikkerheten knyttet til Trumps fremgang på målingene den siste tiden.

- Frykten synes å drives av Trumps uforutsigbarhet og volatile opptredener. Han lover jo å være uforutsigbar. Så internasjonal usikkerhet kan jeg forså, sier han.

Mjelde mener likevel at USAs eksisterende forpliktelser vil sikre kontinuitet heller enn endringer i landets utenrikspolitikk.

- Det er viktig å huske at den amerikanske staten allerede har mange eksisterende forpliktelser både innenriks og utenriks som Trump ikke bare kan kaste ut av vinduet.

Les også: Valgmenn? Vippestater? Hvem betaler for valgkampen?

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.