Guardian sier at de inngår avtalen om å gi New York Times tilgang til noen av dokumentene de har fått fra Snowden på grunn av det de kaller intenst press fra britiske myndigheter.

– Vi kommenterer vanligvis ikke våre reportasjer før publisering, men i denne saken vil vi gjøre et unntak siden det allerede er kjent. The Times vil rapportere om materiell fra The Guardian, så vel som andre saker Snowden-realterte saker, bekrefter New York Times' sjefredaktør Jill Abramson.

En kilde med kjennskap til saken sier avtalen ble inngått for flere uker siden og at Abramson selv var med på forhandlingene. Ifølge nettsiden Buzzfeed har New York Times-journalisten Scott Shane, som jobber med nasjonal sikkerhet og overvåking, laget en serie artikler som trolig vil bli publisert sammen med The Guardian neste måned.

Liv i fare
Denne uka er det kommet fram at britiske myndigheter truet Guardian og krevde at avisen leverte fra seg dokumentene den fikk fra Snowden eller ødela dem. Til slutt kom agenter fra etterretningen for personlig å sørge for at to harddisker ble knust.

Kort tid etter ble David Miranda, samboeren til journalisten som skriver sakene om Snowdens avsløringer, pågrepet og avhørt i ni timer på Heathrow-flyplassen. Han har gått til sak for å få igjen PC, minnepinner og kameraer som ble beslaglagt, samtidig som britisk politi har startet etterforskning mot ham.

Britiske myndigheter har sagt at Snowdens lekkasjer har gjort stor skade på den nasjonale sikkerheten, og at liv kan settes i fare dersom flere detaljer blir avslørt.

Beskyttet av grunnloven
Etter at de omtalte harddiskene ble ødelagt, gjorde Guardian-redaktør Alan Rusbridger det klart for myndighetene at materialet er tatt vare på i andre land, og at avisa vil fortsette å publisere stoffet, selv om den må legge noe av redaksjonsarbeidet til utlandet.

Guardian sier at journalister i USA er beskyttet av grunnlovens artikkel om ytringsfrihet, slik at myndighetene ikke har adgang til å gripe inn før publisering.

Ifølge avisen er Edward Snowden, som har fått midlertidig asyl i Russland, kjent med avtalen.

Tidligere samarbeid
New York Times og Guardian har tidligere samarbeidet om artikler om påstått telefonhacking av britiske tabloidaviser, og om dekningen av hemmelige amerikanske militære og diplomatiske dokumenter som den amerikanske soldaten Bradley Manning lekket til nettsiden WikiLeaks. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.