Forbrukerrådet trekker frem strømselskapet Vitel som skrekkeksempel på hva som kan skje ved forskuddsinnbetaling for strøm. Med Glenn Nøstdahl og tidligere Venstre-politiker Stein Raymond Henriksen på eiersiden fikk selskapet inn over 70 millioner kroner i forskudd fra kunder som jaktet på billig strøm.

Da selskapet ble utestengt fra strømmarkedet i 2010, opplevde mange av kundene at forskuddet ikke ble tilbakebetalt. Ved inngangen til 2013 skyldte Vitel fortsatt 36,5 millioner kroner til sine kunder, ifølge regnskapet.

Kunder klager i Max Kraft

Nå er også nykommeren Max Kraft blitt en gjenganger hos Forbrukerrådet. Forretningskonseptet er det samme, og som eier sitter Henriksen, slik han gjorde i Vitel. Max Kraft har ligget høyt på listene over de billigste strømselskapene siden det kom på markedet, men nå har kundene begynt å murre.

– Siden 2011 har vi fått 35 henvendelser om Max Kraft. De går stort sett på forskuddsbetaling og bindingstid. Enkelte av dem som har ringt, har vært i tvist med selskapet på grunn av dette, sier senior kommunikasjonsrådgiver John Andersson i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har i ti år advart om risikoen ved å betale strømmen på forskudd. Rådet anser store forskudd som et usikret lån fra deg som kunde til selskapet.

– Skal du yte slike lån, bør du kjenne selskapet godt, sier Andersson.

Tidligere Vitel-kunde Ingar Nilsen har brukt mye tid på å bli kjent med selskapet etter tapet av forskuddsinnbetaling. Han har gjort mange forsøk på å drive inn 100.000 kroner på vegne av en bilforretning som vant frem med et krav i tingretten.

I flere år har Nilsen fulgt med på hvordan strømkundenes for­­­­skudd har forsvunnet ut fra Vitel. Nå frykter han at det samme er i ferd med å skje i Max Kraft.

– Jeg tror Max Kraft ble stiftet med samme målsetning som Vitel, sier Nilsen.

Han har også anmeldt Vitel til politiet, men anmeldelsen ble henlagt av økoteamet i Vestfold på grunn av manglende kapasitet. Dette reagerer han sterkt på. Nilsen har gått inn i Vitels regnskaper og tilknyttede sel­­­skaper med samme eiere. Han reagerer på at Nøstdahl og Henriksen har tatt ut lønn og fakturert konsulenttjenester samtidig som det ikke er mulig for tidligere strømkunder å få tilbake det de har betalt i forskudd.

– Politiet etterforsker de enkle forbrytelsene og lar de kompliserte ligge, sier Nilsen, som er redd saken blir foreldet.

– Det er riktig at saken er henlagt. Noe av bakgrunnen er at forholdene grenser opp mot det sivilrettslige sporet, sier politi­inspektør Jan Stapnes, som leder økoteamet i Vestfold.

«Følger lover og regler»

Glenn Nøstdahl fratrådte både som daglig leder og styreleder i Vitel i 2012. DN har stilt Nøstdahl en rekke spørsmål om driften av Vitel og de beslektede selskapene han står oppført som eier av. Nøstdahl har ikke besvart de detaljerte spørsmålene, og har bare villet gi generelle svar.

– Jeg kan ikke kommentere selskaper jeg ikke sitter som leder av eller i styret for. Så jeg henviser deg til å kontakte selskapene direkte for kommentarer. Men på generelt grunnlag så forventer jeg at alle selskapene jeg også har eierskap i, følger gjeldende lovgivning og regler, slik som jeg gjør i alle selskaper jeg sitter som leder eller i styre i, sier han.

Nøstdahl råder kunder å politianmelde kritikkverdige for­­hold.

– Selskaper kan gjøre feilvurderinger og investere feil. Det opplever vi daglig i alle bransjer, og så lenge selskapet ikke er konkurs, så er det muligheter for å finne løsninger. Og det er også helt lovlig å gå konkurs i Norge så lenge man forholder seg til lover og regler, sier han.

Nøstdahl har ingen formelle roller i Max Kraft, men når DN ringer sentralbordet får vi opplyst at han oppholder seg i USA. Nøstdahl har ikke besvart spørsmål hverken om sin rolle i Max Kraft eller i de omtalte eiendomstransaksjonene.

Heller ikke Vitel-medeier Henriksen kan i dag kommentere konkrete disposisjoner.

– Det er uansett viktig for meg å presisere at jeg avstår fra å involvere meg i økonomisk kriminalitet, og vil oppfordre din kilde til å anmelde enhver form for økonomisk kriminalitet han kjenner til. sier Henriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.