For snart åtte år siden ble Tove Fridén og hennes mann Asbjørn Hulaas i Trondheim anbefalt å investere i Aberdeen Eiendomsfond Norge II asa.

– For oss har det vært en investering vi har angret veldig på. Vi satset 1,5 millioner kroner på fondet. Hittil har vi tapt nesten 900.000 kroner på investeringen, sier Fridén.

Fridén og Hulaas er blant de mange aksjonærene som har sett at verdiene i eiendomsfondet har forvitret. De som gikk inn i fondet da det var på topp før finanskrisen i 2008, har tapt over halvparten av investeringen.

Vender tommelen ned

Nå har hun, mannen og de øvrige 5300 aksjonærene mottatt tilbud om å selge aksjene.

Det Luxembourg-registrerte selskapet FBC Holdings s.à.r.l. vil kjøpe eiendomsfondet for 1,2 milliarder kroner. Det er 20 prosent lavere enn hva fondets verdijusterte egenkapital var ved årsskiftet.

Dersom aksjonærene ikke aksepterer tilbudet på fem kroner per aksje innen første tidsfrist den 18. mars, reduseres prisen per aksje med fem prosent. Tilbudsperioden er satt fra 4. mars til 1. april.

– Vi kommer ikke til å akseptere budet, sier Fridén.

Flere aksjonærer avisen har vært i kontakt med gjør som Fridén og vender tommelen ned.

Selv håper hun at tapet kan reduseres dersom fondets levetid forlenges med to år til 2017. Det er foreslått og skal behandles på den kommende generalforsamlingen.

Gir ingen klare råd

Aberdeen Eiendomsfond Norge II har vært meget dårlig investering for aksjonærene. Fondet har hatt en avkastning på minus 15 prosent siden startskuddet høsten 2005.

Budet verdsetter egenkapitalen i eiendomsfondet til 1203 millioner kroner, mens fondet selv verdsetter den verdijusterte egenkapitalen til litt over 1,5 milliarder kroner. Styret vil hverken anbefale eller fraråde aksjonærene å selge aksjene til budgiver. Det går frem av en uttalelse som er sendt til aksjonærene.

– Vi konstaterer hva kjøper tilbyr og opplyser om verdiene som ligger der, sier fondets styreleder Gabriel Smith.

Han understreker at for enkelte kan budet være kjærkomment.

– Det gir muligheter for dem som ønsker likviditet og en premie på 11 prosent sammenlignet med siste omsetning i annenhåndsmarkedet av selskapets aksjer forut for tilbudet.

Smith legger til at styret antar at levetiden for fondet bør forlenges til 2017 for å sikre og skape verdier utover dagens verdijusterte egenkapital.

– Vil du selv selge aksjene?

– Ingen kommentar.

– Hvem står bak FBC Holdings s.à.r.l.?

– Det får du spørre Pareto om, sier Smith.

Pareto Project Finance bistår budgiver.

– Vi ønsker ikke å kommentere hvem som eier FBC Holdings, sier Eivind Johannessen i Pareto Project Finance.

– Står det norske eiere bak selskapet?

– Nei, sier Johannessen som ikke vil kommentere om det ser ut til om budgiver når målet om å få kjøpt minst 33,4 av eiendomsfondets aksjer.

– Det gir vi ikke noe løpende informasjon om, sier Johannessen.

«Nå er mesteparten tapt»

I Trondheim ønsker Fridén og Hulaas at de ikke gikk inn i eiendomsfondet i 2006.

– Rådgiveren i banken mente dengang at dette fondet var det tryggeste av alle og at vi måtte være langsiktige. Det har vi nå vært. Vårt håp er at vi kan tape litt mindre enn det ligger an til nå, sier Fridén.

Selv har hun og mannen fått rundt 100.000 kroner i utbytte av fondet.

– Men det hjelper lite. Vi hadde tenkt oss disse pengene som en sikkerhet når vi blir enda eldre. Nå er mesteparten tapt, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.