Det betyr at bankkunden som får et vedtak eller en uttalelse i sin favør, ikke risikerer å måtte betale motpartens sakskostnader hvis kunden går til domstolen for å kreve sine rett. Det samme gjelder hvis banken selv vil prøve et vedtak for domstolen. Det går fram av en lovendring som ble vedtatt i Stortinget tirsdag.

– Det er uheldig at kunden har risikert å måtte betale regningen når banken har anket, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

For mens behandlingen av en sak i Finansklagenemnda er gratis for forbrukerne, kan en sak for domstolene bli veldig dyr. Den som tapte i retten, måtte normalt dekke motpartens sakskostnader.

LES OGSÅ: Forbrukerstorm mot bank og porno

Røeggen-saken

For småspareren Ivar Petter Røeggen kunne rettsprosessen mot DNB blitt svært kostbar, hadde det ikke vært for at Forbrukerrådet trådte inn som partshjelper. Han fikk fullt medhold i den daværende Bankklagenemnda i at det lå betydelig større fare for tap i spareproduktet han hadde kjøpt enn han var blitt informert om. Men DNB ville ikke etterleve nemndas pålegg. Saken endte i rettsapparatet.

Først da Høyesterett hadde avsagt sin dom – i favør av Røeggen – kunne pensjonisten sette punktum.

Bare i første instans

Det var direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet som lanserte forslaget, gjennom sin deltakelse i Finanskriseutvalget.

Lovvedtaket i Stortinget tirsdag gjelder imidlertid bare behandling i rettslig førsteinstans. For at banken skal måtte ta regningen videre i en eventuell rettsprosess, må det være banken selv om er ankende part, ifølge den nye lovteksten.

I innstillingen tar finanskomiteens medlemmer høyde for at lovendringen kan føre til betydelig økt arbeidsmengde for Finansklagenemnda. Flere bankkunder kan se seg tjent med å få nemndas uttalelse fordi den økonomiske risikoen synes å være fjernet, samt at finansinstitusjonene derfor kan se seg tjent med å legge mer ressurser i nemndsbehandlingen.

LES OGSÅ PÅ DN.no:

Amerikanske skattemyndigheter: Bitcoin er ikke en valuta

Stoltenberg frykter misforståelser

Hells Angels erkjente ikke straffskyld

- Vi tok for lite Møllers tran  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.