Sony Personal 3D Viewer (HMZ-T3W) er herlig futuristisk i sin fremtoning. Men under det blanke dekselet finnes det noen utfordringer som gjør at man neppe vil se slike skjermer på ethvert flysete i sommer.

HMZ-T3W er svaret på et enkelt spørsmål: Hvordan kan man få samme lyd- og billedopplevelse som på kino i et format man kan ha med seg overalt?

Svaret er at dersom man putter to små hd-skjermer inni samme kabinett, slik at én skjerm står rett foran hvert øye, virker det som om man ser på en 750 tommers skjerm på 20 meters avstand. Hvis man i tillegg blokkerer ut alt lys fra omgivelsene og simulerer åttekanals surroundlyd i to ørepropper, så skal man være temmelig nær en personlig kinoopplevelse.

I teorien.

Design

Når man tar den ut av esken første gang, ser egentlig ikke HMZ-T3W så avskrekkende ut. Den har et ganske futuristisk science fiction-aktig utseende og virker ikke særlig tung.

Men så snart man setter den på hodet og begynner å trøble med strammerne, merker man at det skal ganske mye til å finne den optimale posisjonen på hodet. For de to skjermene inne i kabinettet har nemlig en såkalt «sweetspot», det vil si ett punkt hvor alt på skjermen blir klart. Treffer man ikke denne posisjonen, får man ikke til å lese skriften på skjermen. 750 tommer eller ei.

Når man er ferdig med tilpasningen, må man sortere hvor alle bokser og ledninger skal i forhold til hverandre. En koblingsboks med tre innganger kan brukes til å samle ledninger fra spillkonsoll, bluray-spiller og tv-dekoder. Én utgang går til «hjelmen» og én utgang kan kobles til et tv-apparat, hvis man vil ha det som alternativ.

Hjelmen og koblingsboksen kan heldigvis snakke sammen trådløst, så man har god bevegelsesfrihet i forhold til hvor boksene står.

Brukeropplevelsen

Opplevelsen av dette produktet handler i stor grad om brukermodus. Skal man se film, sitter man gjerne rolig og slapper av mens man ser. Da bør alt gå greit, så lenge man vet hvor popcornet står. Til film er også opplevelsen veldig god. Det føles faktisk som å ha kinoen for seg selv. Og lyden som leveres, er fyldig og god. Men dessverre er ikke billedkvaliteten helt der jeg skulle ønske for 10.000 kroner. Uansett, brukeropplevelsen er enormt mye bedre enn å se på en liten skjerm, som et nettbrett eller en pc. Sammenlignet med en god tv er ikke effekten like stor.

HMZ-T3W fungerer også utmerket til spill. Man kan bruke den til både spillkonsoller og pc-er. Alt som kan kobles til en flat tv, kan også bruke denne hodeskjermen.

Sonys tredje generasjon hodeskjerm ser bedre ut enn forgjengerne, men er fortsatt ikke veldig behagelig å ha på.
Sonys tredje generasjon hodeskjerm ser bedre ut enn forgjengerne, men er fortsatt ikke veldig behagelig å ha på. (Foto: Sony.)

Skal man spille pc-spill med mus og tastatur, bør man ta av den nederste gummibeskytteren som skal ta bort lyset fra «kinosalen» din. Da kan man se tastaturet, og det gir en bedre opplevelse i de fleste tilfeller. Spiller man på konsoll med en spillkontroller vet man gjerne hvor knappene er, og da kan man sitte i stummende mørke.

Min erfaring er at HMZ-T3W er aller best til film, men den gir absolutt bedre innlevelse i spill enn hva en tv- eller pc-skjerm gjør. Igjen er det billedkvaliteten som drar opplevelsen mest ned.

3D

3D er ikke lenger like hardt markedsført som for et par år siden. Mange filmer og spill har fortsatt 3D, og T3W viser automatisk 3D dersom den er koblet til en boks med 3D-mulighet. 3D-effekten er bra, like bra som på kino etter mitt skjønn. Her får man også full uttelling for å sitte inne i en «personlig boble» i stedet for å se på et 3D-bilde inne i en ramme, som på en tv.

Konklusjon

Jeg synes Sony Personal 3D Viewer (HMZ-T3W) er et artig og bra produkt. Det gir ekstra innlevelse til spill, og spesielt film.

Men dårlig ergonomi, litt for dårlig billedkvalitet og høy pris gjør at jeg må oppfordre alle nysgjerrige kjøpere om å teste grundig før de kjøper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.