Onsdag ble DNBs reviderte prognoser offentliggjort, etter at det tirsdag ble kjent at boligprisene gjorde nok et hopp i april med en økning på 1,3 prosent sammenlignet med mars. Korrigert for sesongvariasjoner utgjør dette 0,6 prosent.

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets, sier at DNB i utgangspunktet hadde forventet en total nedgang i boligprisene på fire prosent ved årets slutt, men at den overraskende sterke prisutviklingen etter nyttår har bidratt til oppjusteringen av prognosene.

Nå utsetter de den forventede prisnedgangen til 2015:

- I januar la vi til grunn å synke fire prosent i boligprisene for 2014, der observert nedgang i andre halvår i fjor fremskyndet forventingene om fall. Nå anslår vi derimot en vekst på èn prosent, forklarer hun.

Til neste år anslås prisene å falle totalt 2,3 prosent.

- Et blaff

Haugland sier nedgangen i boligprisene i fjor kom overraskende på.

- Da vi utarbeidet årets første prognoser i januar tok vi utviklingen innover oss, og mente at det ville være vanskelig å snu. Men det viser seg at prisnedgangen i høst var et blaff, og at vi nå er tilbake som før. I fjor ble vi overrasket - det var egentlig ikke grunnlag for at nedgangen skulle skje.

Hun forklarer at det er fire hovedfaktorer som hovedsakelig legges til grunn for å trekke prisene ned: Lavere inntektsvekst, økt arbeidsledighet, rentenivå og byggevirksomhet.

- Høstens blaff kan ha blitt trigget av renteoppgangen fra 2013. Når bankene strammet inn på utlånsvirksomheten førte det til at flere på boligjakt satte seg på gjerdet og ventet. Erfaringen er at slike reaksjoner normalt ikke er særlig langvarige.

Men Haugland er fortsatt klar på at prisene skal ned i årene fremover.

- Dette er knyttet til at arbeidsledigheten skal stige, samt at vi har et svartere syn på økonomien som får konsekvenser, sier hun.

- Toppen er nådd

Flere økonomer har spådd at økningen vil komme til å utgjøre årets pristopp - og forventer et fall i markedet fremover.

- Trolig har det hopet seg opp en god del kurante boliger som nå skal selges i hektiske vårdager. Jeg tviler på at markedet klarer å ta unna slike volumer som vi nå ser konturene av. April er derfor trolig pristoppen for i år. Vi trenger fortsatt rentekutt fra sentralbanken for å friskmelde markedet, uttalte sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til DN tirsdag.

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.