De fleste fylker opplevde nedgang i salg og igangsetting av nye boliger i april. Størst var fallet i Oslo. Her var nedgangen 51 prosent sammenlignet med april ifjor, viser ny rapport.

- Boligmarkedet fungerer ikke. Prisveksten på brukt­­boliger har ikke vært nok til å få en salgsoppgang i nyboligmarkedet. Vi ser spesielt at Oslo har en dårlig igangsetting, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til DN.

Les hele saken på DN +: - Markedet fungerer ikke dnPlus

På landsbasis falt nyboligsalget med 25 prosent i april og det ble igangsatt 30 prosent færre boliger enn i fjorårsmåneden. Men: På grunn av påsken var det én mindre arbeidsuke i april i år enn i april ifjor.

Ved å se mars og april samlet mot fjoråret, er nedgangen i igangsetting på tre prosent og salgsnedgangen på 22 prosent.

Samlet salg i perioden januar til april ligger 23 prosent bak fjoråret, og salget ligger også godt bak nivåene i 2011 og 2012. Etter fire måneder i år er det solgt én prosent flere boliger enn i 2010.

Disse boligtypene er hardest rammet

Salgsfallet rammer alle byggtyper, men leilighetsbygg er klart hardest rammet med en nedgang på 33 prosent sammenlignet med 2013 etter fire måneder. I den samme perioden går eneboliger tilbake med 19 prosent og småhus har en tilbakegang på 13 prosent.

Samlet bolig-igangsetting etter fire måneder ligger 13 prosent bak 2013.

Aktørene i nyboligmarkedet er imidlertid optimistiske: De forventer en bedring i markedsbildet på både tre- og 12-måneders basis, kommer det frem i rapporten.

Les hvorfor noen boliger ender opp som typiske "hyllevarmere": Derfor får noen boliger ingen bud (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.