- Jeg er veldig fornøyd og føler at utenlandsoppholdet mitt var gull verdt - også i karrieresammenheng, sier 31-åringen, som i dag jobber som Commercial Manager i tørrlastrederiet Saga Forest Carriers Intl på Nøtterøy.

En helt ny undersøkelse fra Deloitte viser at holdningen til hjemvendte expats har endret seg de siste årene:

- Bedriftene har meget høye kostnader knyttet til lønn, tilleggsgoder og administrasjon for å håndtere expats. Da gjelder det å ta vare på disse verdifulle medarbeiderne når de flytter hjem igjen. Stadig flere bedrifter har nå en klar strategi for å få mest mulig ut av ansatte som har bodd ute og opparbeidet seg viktig kompetanse, sier organisasjonspsykolog Bjørn Helge Gundersen i Deloitte. Sammen med advokat Gro Helvik står han bak Deloittes ferske rapport om global mobilitet.

Svært mange utstasjonerte ansatte sliter når de flytter hjem, viser internasjonale undersøkelser. Flere forskningsfunn har tidligere vist at nær halvparten av de hjemvendte forlater arbeidsgiveren sin innen to år etter hjemsendelsen.

Les mer: - Et antiklimaks å komme hjem

Denne trenden har nå snudd, mener Bjørn Helge Gundersen:

- Det at mange slutter etter utstasjonering ser ut til å ha blitt til en myte, som bygger på tilstanden i en tidlig fase av internasjonaliseringen av våre største industrielle virksomheter, sier han.

Mer proft HR-arbeid

- Jeg husker betegnelser på kontorområder som ble kalt "asylmottaket" eller "tørkeloftet", der expats ble plassert uten planer eller oppfølging. Tallene i vår undersøkelse viser at dette problemet har blitt betydelig redusert ved at virksomhetene er blitt mer oppmerksomme og profesjonelle i sitt HR-arbeid, legger Gundersen til.

Et effektiv og global HR-strategi er et viktig verktøy for å bygge opp under bedriftens strategiske mål, påpeker Gro Helvik.

Sigurd Foyn begynte som trainee i Saga Forest Carriers for syv år siden, før han fikk tilbud om jobb i utlandet.

- Jeg har hatt en kjempefin opplevelse som expat. Ett og et halvt år i Rio de Janeiro og to og et halvt år i Singapore har vært en god erfaring å ta med seg videre. Og allerede fra starten av følte jeg meg godt ivaretatt av arbeidsgiveren min, forteller Foyn.

- Allerede før jeg dro ut ble jeg forespeilet at jeg kunne få en god stilling da jeg kom hjem. Men jeg måtte selv bevise at jeg var verdt det. Når du reiser ut som expat har du selv et ansvar for å utvikle deg videre. Tiden står ikke stille hjemme i Norge heller, og markedet kan gå opp eller ned uavhengig av din innsats. Hele tiden ute hadde jeg en god dialog med min arbeidsgiver her i Norge. Og da jeg kom hjem i januar ble jeg tilbudt en lederjobb, som jeg selvfølgelig takket ja til, sier Sigurd Foyn.

- Kan du tenke deg en ny periode i utlandet?

- Ja, helt klart. Å være ute i noen år bremser ikke karrieren din. Tvert imot kan det ofte gi et karriereløft.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 Gro Helvik og Bjørn Helge Gundersen, Deloitte. Foto: Brian Cliff Olguin

Venter mange flere expats

Bjørn Helge Gundersen og Gro Helvik er sikre på at expats-gruppen vil vokse i årene som kommer, og viser til at 7 av 10 spurte bedrifter i deres undersøkelse svarer bekreftende på dette. Bare 16 prosent sier at de ikke forventer en økning i antallet norske medarbeidere på internasjonale oppdrag.

I alt 102 virksomheter deltok i Deloittes norske undersøkelse. 75 av virksomhetene i utvalget har norske medarbeidere på oppdrag i utlandet, noe som representerer cirka 5200 medarbeidere totalt.

Av disse svarer 29 virksomheter at de i dag har mellom 20 og 99 medarbeidere ute. Det store antallet expats finner vi i ni av virksomhetene, som har mellom 100 og 1000 medarbeidere ute.

Kostnadsnivået knyttet til expats oppfattes som høyt både for mindre og større virksomheter, og Deloittes erfaring er at kostnadene kan komme opp mot 15-30 millioner kroner per 100 expats.

- Bedriftene tenker annerledes på expat-virksomhet i dag enn for ti år siden. Da var spørsmålet: "Vi skal ha personer dit og dit. Hvor høy er skatten og hva koster det?" I dag ser man alt i en større sammenheng og tenker også på de strategiske forutsetningene i internasjonaliseringen og de psykologiske aspektene ved å sende folk ut, sier Gro Helvik.

Les alle artiklene i DNs expat-serie her:

Ut til utfordringer  

Kurses til et jobbliv i utlandet dnPlus  

Unngå utenlandsjobb-fellene som svir i lommeboken  

– Det tok et halvt år å falle på plass dnPlus

Norsk boom i Dubai dnPlus  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.