Bare 17,5 prosent jobber mest effektivt på hjemmekontor og bare fem prosent er mest effektive på reise. Andelen som jobber mest effektivt på arbeidsplassen har økt de siste to årene.

Det kommer frem i en ny landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av InFact for bemanningsselskapet Centric (tidligere Xtra personell).

- Men dette betyr ikke at arbeidsgivere bør stramme inn praksisen med hjemmekontorløsninger, sier administrerende direktør Per Christian Johansen i Centric.

- Vi har gjennomført flere tilsvarende undersøkelser tidligere som viser at arbeidstakere blant annet er villige til å jobbe mer dersom arbeidsgiver tilrettelegger for fleksible arbeidstidsordninger. Flere arbeidstimer kan dermed kompensere for noe lavere effektivitet når man jobber hjemmefra, sier Johansen.

Undersøkelsen viser at hele 72 prosent mener de jobber mest effektivt på arbeidsplassen, og det er små forskjeller mellom menn og kvinner og mellom ulike aldersgrupper.

Har muligheten - men gjør det sjelden

Elham Binai, som er HR-sjef i it-konsulentselskapet Skill, er ikke overrasket:

- Jeg har alltid hatt mulighet til å ta hjemmekontor. Men jeg benyttet meg av dette mye mer før enn jeg gjør nå. Mens den kanskje eneste tidstyven på arbeidsplassen er pausene ved kaffemaskinen, er det er en rekke tidstyver hjemme. Du skal kanskje sette på oppvaskmaskinen, lage lunsj og rydde litt innimellom, og da flyr tiden. Men når man først er på kontoret, da jobber man, sier Binai til DN.

Arbeidsplassen skal også være stedet for å skape en arbeidskultur og samvær, understreker hun.

- Vi bruker videokonferanser og lignende som effektiviserer hverdagen vår, men ingenting kan erstatte menneskelig kontakt og tilstedeværelse. Selv om jeg av og til har en arbeidsdag uten møter og ting som må gjøres fra jobb, liker jeg å jobbe fra kontoret. Der har jeg kolleger å sparre med og kan diskutere ting som måtte dukke opp, sier Elham Binai.

(Pressebilde)
(Pressebilde)
 Per Christian Johansen, Centric (Pressebilde)

Sier ja til fleksibilitet

Hun er likevel helt enig i at ansatte bør ha muligheten til å jobbe fra hjemmekontor.

- Fleksibilitet på arbeidsplassen er viktig. Hvis man har lyst til å jobbe fra hytta eller hjemmefra en dag, ser vi at de ansatte viser fleksibiltet tilbake - for eksempel hvis det skulle dukke opp noe viktig når de er på ferie. Da stiller de opp. Men jeg er overrasket over hvor få som benytter seg av hjemmekontor hos oss, selv om de har muligheten, sier HR-sjefen i Skill.

Enkelte bransjer vil ha større forutsetninger for å tilby hjemmekontorordninger enn andre, påpeker Per Christian Johansen i Centric.

- Innenfor it-bransjen har man gjerne både verktøyene og teknologien som gjør overgangen fra arbeidsplassen til hjemmekontoret relativt sømløs, sier han.

Mellomledere mest effektive

Det er blant mellomledere eller andre typer ledere man finner flest som jobber effektivt hjemme (21,4 prosent), fulgt av toppledere (15,1 prosent) og medarbeidere (13,6 prosent).

- Mellomledere slites ofte mellom planlagte oppgaver og problemstillinger som dukker opp ad-hoc som følge av personalansvar. Det kan nok forklare hvorfor såpass mange av dem mener de er mest effektive på hjemmekontoret sammenlignet med andre, sier Per Christian Johansen.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.