Å være toppleder i dag er mer enn en fulltidsjobb. Det krever 100 prosent engasjement i det konstante arbeidet for å forbedre ytelsen i organisasjonen, skriver IMD-professor Michael Wade i en artikkel som DN har fått tilgang til.

Altfor mange ledere blir utbrente. I dag skjer det noe hele døgnet, året rundt - og da er det ikke lett å yte på høyeste nivå til enhver tid. Men det må en toppleder gjøre, påpeker Wade.

- Tidsrommet fra en hendelse inntreffer til et selskap forventes å handle, er nær ved å forsvinne. Dagens toppledere lever i en verden som aldri sover, hvor det stilles kontinuerlige krav om oppmerksomhet, skriver han.

Balanse

En fullkommen sjef er en som skaper og opprettholder en balanse mellom fysisk helse, emosjonell helse og psykisk helse, både i arbeidet og utenfor. For ledere er jobben en integrert del av livet. Det er urealistisk å tro at en leder kan ha et sunt "privatliv" som veier opp for et stressende og usunt "arbeid". Løsningen for lederne er å optimere og forsterke sin egen ytelse, både i arbeidet og privatlivet, påpeker Michael Wade, som er professor i innovasjon og strategisk informasjonsledelse ved business-skolen IMD.

- Mange har den oppfatningen av at ledere må være "supermenn"og "superkvinner", men jeg tror at man blir en super leder hvis man liker å lede, sier lederekspert Amund Fjeldstad.

Han har over 20 års erfaring innen salg, kommunikasjon og ledelse, jobbet tidligere som direktør i det amerikanske konsulentselskapet Gartner hvor han hadde lederansvar for mennesker i over 30 land, og er i dag grunnlegger og leder av Fjeldstad & Partners. Han har også skrevet tre bøker.

- Hvis du brenner for det du driver med, da har du all den energien som skal til for å kunne bli en fullkommen leder. Jeg er enig med Wade i at det er viktig å ha en balanse i livet. En god leder er fleksibel: Han er hard når det trengs og myk når det trengs. Egner du deg ikke til å være leder, er det ekstremt tøft å være i topp-posisjon. Men har man den grunnleggende motivasjonen og elsker lederrollen - på godt og vondt - da tåler man mye mer og brenner seg ikke ut, uansett hvor mye man har å gjøre, sier Amund Fjeldstad.

 

Motarbeides av bedriften

Det er ikke lett å oppnå balansen som gjør deg til en fullkommen leder, bemerker Michael Wade.

- Det er faktisk mange bedrifter som motarbeider den. Det er en utbredt holdning at de "mykere" sidene av livet er noe lederen selv har ansvar for, noe som skal pleies utenfor arbeidstiden. Trening skal legges til før eller etter arbeidstiden, og aktive fritidsaktiviteter og lange ferier betraktes som tegn på illojalitet, skriver han.

- Men de mest effektive lederne vet godt at ledelse innebærer mer enn "bare" det å drive en bedrift. Det omfatter også å maksimere motivasjonen og den psykiske styrken din, eller det å bli "superbruker av hjernen". Videre krever det at man ivaretar den fysiske helsen, legger han til.

For smarte selskaper er det best å holde lederne i god form og med klare hoder over tid, ifølge Wade.

- Forhåpentligvis kan denne erkjennelsen være det første skrittet mot å utvikle en ny generasjon av fullkomne ledere, påpeker han.

Les også: Dette er ukens viktigste nøkkeltall

Han er regjeringens nye slankeekspert

Broadnet: Ansatte tapte millioner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.