– Vi har vært med på og fulgt mange budrunder der leiligheter til 2,2–2,6 millioner kroner gikk 400.000–600.000 kroner over takst. Det syntes vi var for mye. Derfor tok vi kontakt med megler for å få visning på denne leiligheten én uke før ordinær visning. Vi la inn bud idet vi gikk ut av leiligheten, sier Thea Ullhaug.

Under en time senere budet var på 250.000 kroner over prisantydning godtatt. Treromsleiligheten på Tøyen i Oslo hadde en prisantydning på 2,6 millioner kroner.

Mener kuppere betaler dyrt

Én av tre eiendomsmeglere erfarer at kjøpere betaler dyrt når de går rett på selger med bud før visning og budrunde, ifølge undersøkelsen Meglerinnsikt som er gjort blant Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) medlemmer. Trenden er sterkest i Oslo og Akershus, der mener over halvparten av de spurte meglerne at kupping er fordyrende for kjøper.

– En grunn til å kuppe er at man unngår konkurrenter. Dette er typisk når en kjøper har funnet en bolig kjøperen «bare må ha». For å sikre eksklusivitet kan det hende at en kjøper betaler mer enn boligen ville gått for i en budrunde. Dette er psykologi – handelen skjer raskt og mer uoverveid ved kupping. Ved budrunder styres prisen av markedet og budprosessen av megleren, sier administrerende direktør Carl O. Geving i NEF.

KUPPET BOLIG. Tirsdag overtok Thea Ullhaug og Erik Pope nøklene til denne 75 kvadratmeter store treromsleiligheten på Tøyen i Oslo.
KUPPET BOLIG. Tirsdag overtok Thea Ullhaug og Erik Pope nøklene til denne 75 kvadratmeter store treromsleiligheten på Tøyen i Oslo. (Foto: Charlotte Wiig)
Administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie eiendomsmegling har samme erfaring.

– I de tilfellene hvor kjøper får kjøpt eiendommen før ordinær budrunde er vår opplevelse at de må betale mer enn markedspris for å komme i mål. De må klinke til, for selgerne har høye prisforventninger, og vil ha godt betalt for å akseptere et slikt bud. Får de ikke det, ser de seg bedre tjent med å prøve en budrunde, sier Ulvness.

Geving mener kjappe, overfladiske avgjørelser lettere fører til krangel mellom kjøper og selger i etterkant av handelen,

– Selger kan på kort sikt se seg tjent med et raskt salg til høy pris, men det kan bli problemer på lang sikt, sier Geving. [br][br]– Vi mente vi hadde lite å tape på å legge inn bud tidlig. Såpass måtte vi nok gitt uansett, mener Ullshaug, som sier de har fulgt godt med på hva tilsvarende leiligheter har gått for.

Selv om Forbrukerrådet også fraråder kupping, medgir fagdirektør Thomas Bartholdsen at kjøperne utmerket godt kan ha skaffet seg god oversikt over prisnivået på tilsvarende boliger i et område før de slår til.

Sjekk nå: Så mye kan du låne

Færre forsøker seg

Budkuppingen er mest utbredt i storbyer som Oslo og Bergen hvor kampen om objektene er størst. Likevel opplever eiendomsmeglerne at færre forsøker å kuppe budrunden nå enn for to år siden, ifølge undersøkelsen.

– Når salget skjer uten mellommann, visning, budrunde og kontroll av finansiering er sjansen stor for at kjøper overser mangler og forhold av betydning for kjøpet, mener Geving.

Geving mener at en av årsakene til det fallende omfanget av kupping er at forbrukere og meglere legger stadig større vekt på trygg bolighandel.

– Kuppingen avtar fordi markedet er roligere. Forbrukerrådet fraråder forsøk på kupping og fraråder selgere å la boligene kuppes, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

– Hvis man kupper fremfor å delta i en budrunde opptrer man jo som en spekulant i forhold til hvordan det kan gå i en budrunde. Det er et sjansespill for begge parter, sier Bartholdsen.

Han synes også det er urimelig å invitere folk på visning, be dem lese all informasjon for deretter å møte dem med lapp på døra der det står at boligen er solgt.

Uavhengig av hvor langt eiendomsmegleren har kommet i sitt salgsarbeid er selger bundet av oppdragsavtalen med megleren.

– Selger må derfor betale avtalt vederlag og dekning av utlegg selv om han velger å akseptere et bud direkte fra kjøper, påpeker Geving.

Sjekk nå: Bør du eie eller leie boligen din? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.