- Det er ikke grenser for hva folk tar med seg hjem fra utlandet. Jeg har sluttet å bli overrasket, sier kontorsjef Paul J. Ask ved kontrollkontoret i Tollregion Oslo og Akershus.

Han loser DN gjennom store porter og tunge dører inn til tollvesenets beslaglager i Tollbugata i Oslo. I det som kan minne om et nedstøvet loft i en bygård fra 1800-tallet, finnes paller med beslaglagt gods.

- Her finnes alt fra leketøy med giftige stoffer i til bildeler og kamerastativ, sier han.

Og noen etasjer under: alkohol, sprit og tobakk.

LES OGSÅ: Slik utvider du alkoholkvoten – helt lovlig

Kan beslaglegges

Har du med deg større andel varer enn lovlig, har Tollvesenet full mulighet til å beslaglegge disse.

Dette gjelder ufortollede varer til en verdi på over 3000 kroner når du har vært i utlandet i mindre enn 24 timer, 6000 kroner dersom du har vært utenlands i mer enn 24 timer, samt tobakks- og alkoholenheter som overstiger den lovlige kvoten.

- Kommer du over en betjent tollovergang og kjører på grønt, signaliserer du at ikke har med deg noen varer til fortolling. Plukkes du ut til en stikk-kontroll og det motsatte viser seg å være tilfellet, kan det dreie seg om smugling. Da gjelder prinsippene for smuglingsovertredelse, sier administrasjonssjef Jan Erik Hærum i Tollregion Øst-Norge til DN.

Men hva skjer egentlig med Tollvesenets beslag? Det er litt avhengig av hva som beslaglegges, ifølge underdirektør Louise Holtoug Amundsen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

- Piratkopier og farlige varer må destrueres. Det er ikke ulovlig å føre piratvarer inn i landet, men du skal ikke ha mange veskene med deg for at du havner over i kategorien for kommersielt bruk. Og da er det ikke lov, sier hun.

Piratkopierte varer strekker seg fra livsfarlige legemidler til fake designvesker. Også avgiftsbelagte varer som alkohol og tobakk destrueres.

Selges på auksjon

«Ekte» varer derimot, som smykker, klokker, hvitevarer og møbler selges via netthandel. Inntektene går i statskassen, og i fjor solgte tollvesenet varer for 1,2 millioner kroner på tollauksjoner.

- I den grad det ikke skal destrueres, selger vi en del varer på nettauksjon. Det er noe vi har 3-4 ganger i året. Nå tar aktører som QXL seg av salget, men før gjennomførte tollvesenet dette selv, forklarer Holtoug Amundsen.

Tollvesenet sjekker ekteheten på varene før disse selges, og garanterer dermed at varen er «the real deal». Det fremgår også tydelig at varen er del av tollvesenets beslag.

- Høyt beskattede varer som alkohol og tobakk blir aldri solgt videre. Vi unngår også å selge tjuvegods eller gjenstander det ikke «sømmer seg» for staten å selge. Dette kan for eksempel være kniver eller lightere.

Og blir du fratatt den dyre og fortollede designervesken av tollvesenet, kan du potensielt sett kjøpe den tilbake.

- Men da betaler du i realiteten dobbelt.

LES MER: Shopping i utlandet: Så mye kan det koste deg

1 krone i utropspris

Hærum har erfaring fra grensearbeid langs Østfold- og Hedmark og inntrykk av at shoppelystne nordmenn er flinke til å fortolle varene når de har gått til innkjøp av store gjenstander som kjøleskap og møbler.

Dette er likevel eksempler på varer som beslaglegges og selges videre på auksjon.

- Kjøleskap, byggevarer, sykler, kajakker, badestamper, klær, smykker - masse forskjellige ting kan selges videre så lenge de er i tråd med regelverket.

- Hvordan velger dere ut hvilke gjenstander som skal selges og destrueres?

- Det er en del research som gjøres i forkant. Vi har opparbeidet erfaring og vet hva vi skal se etter. Bildeler og båtmotorer kan ofte være stjålet. Det har hendt at vi har måttet trekke tilbake bilmotorer og lignende som først har ligget ute for salg, etter at oppmerksomme auksjonsdeltakere har gitt beskjed. I tillegg kjøper vi ekspertuttalelser fra gullsmeder for å fastslå ektehet og verdi på diamanter, gull og klokker.

De fleste varene får en utropspris på én krone, og auksjonene er svært populære, ifølge Hærum.

- Vi har et stort nedslagfelt, og du kan gjøre mange gode kjøp. Det er bra at vi når såpass mange, for vi setter stor pris på tilbakemeldinger fra folk. Da kan vi få luket ut en del varer som vi kanskje har feilvurdert og som ikke burde ha vært lagt ut for salg.

Den neste auksjonen er planlagt i løpet av september, ifølge tollvesenet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.