Verden skifter tempo idet en passerer dørstokken på Hotel Union Øye. Omgivelsene har mange trekk som er bevart fra årene etter hotellet åpnet i 1891. Den gang var keiser Wilhelm II av Tyskland stamgjest. Han skal ha ankommet med en flåte av krigsskip hvert år i mai og sjekket inn på hotellet med sitt eget hoff.

I dag har rommene navn etter keiseren og andre gjester hotellet gjerne vil assosiere seg med. I trappeoppgangen er det gamle biblioteket intakt og noen av møblene stammer ennå fra storhetstiden da damp­skipene var forbindelse til resten av verden.

HISTORISK. Fra sengen på rommet Claus Helberg ser du gjennom takvinduet til toppen av fjellet Slogen.
HISTORISK. Fra sengen på rommet Claus Helberg ser du gjennom takvinduet til toppen av fjellet Slogen. (Foto: Dagens Næringsliv)

Hotellet forvalter og forteller historien godt. Det skaper en behagelig ramme for friluftsliv eller fjordturisme, og hotellet prøver seg også i kursmarkedet. Om sommeren er det turister fra inn- og utland som forvandler kulissene til et høyst levende hotell. Union Øye er beste utgangspunkt for en krevende topptur til fjellet Slogen – én av Norges flotteste utsikter. Da er det litt skuffende at hotellet ikke kan hjelpe med utstyr som solkrem, gnagsårplaster eller vann på flaske til turen. For noen butikk er det ikke bygda. Én av servitørene kommer likevel til unnsetning med tre flasker vann fra kjøkkenet like før avmarsj.

La oss anta at det ikke kan være enkelt å holde istand et historisk hotell år etter år. Særlig hvis det lever på godt betalende turister halve året og er herjet av regn, snø og vind i mørketiden. Rommene holder likevel en meget bra standard og et unikt interiør på hvert av rommene står i stil til hotellet forøvrig. Er man heldig, er det utsikt fra sengen til toppen av majestetiske Slogen. Det trekker ned at badet er veldig lite og ikke av nyere dato. Heldigvis er ikke en tv eller radio på rommet et savn blant fjellene en varm sommerdag, for det finnes ikke her.

Oppmerksom service og kortreist mat løfter opplevelsen av et opphold på Union Øye. Ute i hagen får du servert flere varianter av det lokale ølet «Slogen» og ved avreise tar verten deg i hånden og ønsker deg velkommen tilbake.

Oppholdet er i øverste prissjikt sommerstid og hotellet har ennå noe å strekke seg etter for å løfte standarden litt til. Men du får garantert minnerike opplevelser etter en helg i Øye.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.