Etter DNs artikkel tidligere i vår om hotellene anmelderne på Tripadvisor.com liker best i Europas storbyer, kom ideen om å gjøre det stikk motsatte. Flere tusen hotell­anmeldelser fra hotellgjestene er nå gjennomgått.

Den nordlige halvkule kommer forholdsvis bra ut. I Oslo er det eksempelvis ingen som får dårligere score enn Thons Spectrum-hotell. Nær halvparten av gjestene mener det er bra eller meget bra. Da DN testet Spectrum ifjor, fikk det 16 av 30 mulige poeng.

På toppen, eller på bunnen om du vil, finner vi i hovedsak hoteller i Sør-Europa – med unntak av Paris og London. Og aller verst ut kommer Hotel di Porta Romana i Milano (og Airport Palace Hotel utenfor Roma). Kun tre av 100 gjester som har bodd der er fornøyde med oppholdet. 72 av 100 gjester mener det er helt ­forferdelig.

Det er derfor med en viss spenning DN ankommer Hotel di Porta Romana etter en 15 minutters taxitur fra den sentrumsnære Linate-flyplassen. Beliggenheten er ikke så verst, egentlig. Det er tross alt ikke mer enn seks-syv minutters gange til nærmeste metro­stasjon. Og derfra er det bare tre stopp til Piazza del Duomo midt i hjertet av Milano.

Fasaden på trestjerners­hotellet er ikke særlig tillit­vekkende. Ei heller lobbyen, der det sitter en hotellgjest og kikker litt ­skeptisk på den nyankomne. Men han smiler etterhvert og innsjekkingen går unna ganske raskt og ­smertefritt. Et skilt på veggen forteller at alle rom må forhåndsbetales, men av en eller annen grunn lar gjesten det være.

I UORDEN. Stikkontakten på rommet henger ut av veggen.
I UORDEN. Stikkontakten på rommet henger ut av veggen.
Deretter bærer det ut i en gang der en antikvarisk og svært trang heis (med gitter) skrangler seg oppover
etasjene. Heissjakten er så inntullet av støv at det nesten ligner pels.

I fjerde etasje ønskes man velkommen av vaskepersonalets meget skitne filler og bøtter, og av en stram odør som gjør det vanskelig å puste i sommervarmen. Det minner mest om en blanding av gammel tobakksrøyk og matrester. Lukten på det mørke rommet er like ubehagelig, men heldigvis er det mulig å åpne skoddene og vinduene ut mot gaten der det til og med er en liten balkong. Men den ser heller utrygg ut og blir ikke testet nærmere.

Med en temperatur i rommet på langt over 30 grader, gjøres det også raskt et forsøk på å skru på rommets aircondition. Men det er fånyttes.

Rommet er forsåvidt greit nok i størrelse – vel 20 kvadratmeter. Det er til og med parkett på gulvet, men er forøvrig ­spartansk innredet. Det ligger flere hår fra tidligere gjester på sengeteppet, og det er så mye støv og skitt overalt at det ikke anbefales å gå barbent her. I hjørner, på skap og inne på badet er det også store mengder inngrodd skitt. På veggene er det søl av ubestemt væske. Kontakten henger ut fra hullet i veggen. Askebegeret er skittent.

Putene på sengen minner mest om melsekker – harde og uformelige. Og i mangel av friskluftanlegg, må vinduene være åpne natten gjennom med betydelig trafikkbråk fra gaten under. Og det er mulig dette inviterte bymygg på besøk – i alle fall våknet denne testeren opp med flere ubestemmelige og kløende stikk neste morgen etter en heller dårlig natts søvn, der man kunne høre gjestene på naborommet både harke og spytte.

Og dusjen, i form av et ­vaklevorent dusjkabinett, er et kapittel for seg. For når man tar tak i dørkarmen for å skyve dusjveggen for, viser det seg at det ikke er noen vegg der – kun en karm. Det er heller ingen steder å plassere sjampo eller såpe.

Frokosten serveres på en liten forhøyning i resepsjonen og er av det svært enkle slaget. Det eneste ferske pålegget er noen salamiskiver. Resten er små porsjonspakker med smør, ost og syltetøy. Men det er egentlig bare bra at alt er pakket inn, med så mye støv og dritt overalt ellers.

Så er det utsjekk etter en smule forundring i resepsjonen, der den hotellansatte trodde rommet var booket for to netter. 74 euro, tilsvarende vel 600 kroner overrekkes i bytte mot en håndskrevet kvittering.

Så bærer det ut på gaten, kløende, med en betydelig lettelse og en hellig ­overbevisning om at hit skal man definitivt ikke vende tilbake.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.