DNB Markets tror på stabile boligpriser i Norge de neste årene, viser den ferske utgaven halvårsrapporten «Økonomiske utsikter».

Ifølge meglerhuset er det tre forhold som demper prisveksten i boligmarkedet:

  • Moderate lønnsoppgjør
  • Svakere jobbvekst de nærmeste årene
  • Økende arbeidsledighet

- Etter en prisvekst på vel 2 prosent samlet sett i år, anslår vi at boligprisene stabiliserer seg neste år. I 2016 og 2017 venter vi svært forsiktig prisvekst, til sammen 3 prosent, skriver seniorøkonomene Kyrre Aamdal og Kjersti Haugland i rapporten, som legges frem onsdag morgen.

- Justert for konsumprisveksten vil det bety en realprisnedgang på boliger, understreker de. 

Unngår prisfall

Tidligere trodde DNB Markets at boligprisene ville falle fire prosent i løpet av året. Prognosen ble i vår revidert til en svak oppgang.

Onsdag peker økonomene særlig på to årsaker til at boligprisene ikke skal falle i tiden fremover, til tross for økonomien holder seg godt under veksttrend:

  • Lave renter
  • Nedgang i boligbyggingen

- Den friske oppgangen i boligbyggingen de siste årene bidrar til at antall ferdigstilte boliger likevel stiger. I løpet av de tolv månedene frem til juni i år kom i overkant av 29.000 nye boliger inn i markedet. Det er det høyeste nivået på over fem år, skriver økonomene.

- Nivået ventes å synke litt, men det vil fortsatt være høyt i forhold til gjennomsnittet de siste tjue årene. Det bør det også være, i og med at befolkningsveksten trolig forblir på dagens høye nivå i årene fremover, skriver de.

Forklarer omslaget

Etter en lang periode med sterk vekst i boligprisene, kom det et omslag i boligmarkedet sommeren og høsten 2013. Økonomene i DNB Markets mener det var et skift i bankenes utlånsadferd som utløste prisfallet.

- Med bakgrunn i myndighetenes krav om økt egenkapital ble utlånsrentene hevet, samtidig som det ble strammet ytterligere inn på kredittpraksisen overfor husholdningene, utdyper det.

Mens 2014 startet med vekst, begynte boligprisene igjen å falle utover våren. Eiendomsmeglerbransjens bruktboligstatistikk for juli-måned overrasket imidlertid med oppgang.

- I januar opplyste bankene at de hadde lettet på sin kredittpraksis av hensyn til markedsandeler. I april rapporterte de om at kredittpraksisen var lettet litt ytterligere. Det har blant annet blitt lettere å få førstehjemslån. I begynnelsen av andre kvartal gikk dessuten utlånsrentene litt ned, påpeker DNB Markets-økonomene.

I juli 2014 var prisene 2,6 prosent høyere enn de var i juli 2013, viser statistikken. Hittil i år er prisene 1,1 prosent høyere enn de var i 2013, og uendrede priser ut året gir en vekst på 1,4 prosent.

DNB Martkets` ferske anslag:

 

Les også:
Telenor fant 12-åringer i arbeid på byggeplass
Her er fire gode grunner til at du bør bytte jobb i dag
Arbeidstilsynet fant ingen tegn til menneskehandel  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.