DNB Markets tror Norges Bank vil la styringsrenten ligge i ro til 2016, viser onsdagens ferske utgave av halvårsrapporten «Økonomiske utsikter».

Økonomene i meglerhuset ser samtidig for seg ytterligere kutt i bankenes utlånsrenter.

- I likhet med Norges Bank, legger vi til grunn en nedgang i bankenes marginer selv om styringsrenten økes, sier seniorøkonom Kjersti Haugland til DN.

- Det kan altså bety at husholdningenes boligrenter kommer noe videre ned, sier hun.

Kan kutte innlånsrentene

Bankene rapporterte i starten av året om lettelser kredittpraksisen av hensyn til markedsandeler, viser utlånsundersøkelsen til Norges Bank. I april rapporterte bankene at kredittpraksisen var lettet ytterligere.

Det har blant annet blitt enklere å få førstehjemslån. I begynnelsen av andre kvartal gikk dessuten utlånsrentene litt ned, påpeker DNB Markets-økonomene.

- Det er rimelig å tenke seg at bankene etter hvert har kommet så langt i kapitaloppbyggingen at de kommer til å sette ned utlånsrentene noe mer, sier Haugland.

Økes gradvis

Styringsrenten i Norge har vært uendret på 1,50 prosent siden mars 2012. DNB Markets tror den i første omgang økes til 1,75 prosent.

- Neste økning kan komme et halvt år etter det. I 2017 venter vi at renten heves tre ganger, hver med 0,25 prosentpoeng, skriver økonomene i rapporten.

- I gjennomsnitt for 2017 anslår vi at styringsrenten vil bli knappe 2,4 prosent, anslår økonomene.

Kan løfte banen

På rentemøtet i juni indikerte hovedstyret i Norges Bank at en renteheving kommer først 2016. DNB Markets mener det er forhold som tilsier at rentebanen kan bli noe løftet noe på neste møte, som holdes i september:

- Den norske kronen har vært noe svakere enn Norges Bank forutsatte, påpeker blant annet økonomene.

Videre viser de til at boligprisene steg med 0,9 prosent i juli, forbruksveksten tok seg markert opp i juni og at industriproduksjonen har hentet seg godt inn.

Forhold ute

På den annen side mener økonomene det er forhold ute som kan bety en senere renteøkning enn tidligere antatt:

- Rentene for handelspartnerne som Norges Bank legger til grunn i sine beregninger, har falt mer enn ventet. Dette vil normalt bidra til lavere rentebane, skriver økonomene.

Da renten ble senket til dagens nivå anslo sentralbanken at styringsrenten ville stige gradvis fra sommeren 2013, påpeker DNB Markets.

- Grunnene til at renten har blitt holdt i ro er flere, men særlig viktig er det at veksten i norsk økonomi har blitt lavere enn lagt til grunn og at rentene ute har falt, skriver økonomene i rapporten.

Les også:
Telenor fant 12-åringer i arbeid på byggeplass
Her er fire gode grunner til at du bør bytte jobb i dag
Arbeidstilsynet fant ingen tegn til menneskehandel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.