Nyboligsalget i Norge er i ferd med å ta seg opp igjen, viser ferske tall som Boligprodusentene la frem onsdag.

Men salget så langt i år er fremdeles 15 prosent ned sammenlignet med fjoråret.

Igangsettingen av nye boliger henger også kraftig etter fjoråret, viser statistikken som Prognosesenteret har utarbeidet for foreningen.

- Det kan se ut som om salget er på vei opp, men vi er fortsatt bekymret for igangsettingen, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding onsdag.

  • I august steg nyboligsalget med 19 prosent sammenlignet med samme måned ifjor.
  • Det samlede salget i perioden fra januar til august er imidlertid ned 15 prosent sammenlignet med med samme periode året før.
  • Salgsoppgangen i august var samtidig med på å redusere avstanden til fjoråret med fem prosentpoeng sammenlignet med juni.

Svakeste siden 2010

Salget er også betydelig ned sammenlignet med årene 2011 og 2012. Vi må tilbake til 2010 for å finne forrige gang det ble solgt færre nye boliger enn i årets åtte første måneder.

Salgsnedgangen rammer fremdeles alle byggtyper, men leilighetsbygg er klart hardest rammet hittil i år med en nedgang på 19 prosent sammenlignet med 2013. Samtidig er det leilighetsbygg som i august står for den klart største veksten. I august i år ble det solgt 34 prosent flere leiligheter enn i 2013.

Igangsettingen henger etter

Samlet boligigangsetting etter årets åtte første måneder ligger 16 prosent bak 2013. Sammenlignet med 2011 og 2012 er nedgangen på hendholdsvis 24 og 22 prosent. Igangsettingen er samtidig en prosent over 2010.

Samtlige byggtyper går tilbake fra 2013, men leiligheter rammes hardest med en svikt på 25 prosent. Småhus og eneboliger har en tilbakegang på henholdsvis 15 og 9 prosent.

Dersom igangsettingen for resten av året ligger likt med 2013, vil den samlede igangsettingen havne 9 prosent bak 2013. Dette tilsvarer et nivå på rundt 25.000 boliger.

Ifølge boligprodusentene er boligbehovet i Norge 37.000 nye boliger hvert år.

Les også:

Håpet one night-stand med telemarkingville gi rekordbillig boliglån i Telemark-bank  

- Verdensøkonomien balanserer i dag på en nokså skarp knivsegg  

Her vokser boligprisene raskest  

Rømmer fra høye Oslo-priser  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.