Men at det skal komme i høstens statsbudsjett tviler de på.

- Erna Solberg snakket på Høyres landsmøte om at regjeringen vurderer å innføre skattefradrag for enøk-tilpasninger. Vi mener at dette, om det kommer, på sikt bør utvides til skattefradrag på oppussing, sier bransjeanalytiker Iman Winkelman i Virke til DN.no.

Virke er derfor spent på hva Høyre og Fremskrittspartiet avduker 8. oktober.

Onsdag samlet hovedorganisasjonen en rekke bransjefolk for å orientere om status før statsbudsjettet legges frem. Hovedorganisasjonen har siden forrige stortingsperiode tatt til orde for å skal bekjempe svart arbeid i byggenæringen med skatteinsentiver. Spesielt mener de fradrag for rehabilitering, ombygging og tilbygg (rot-fradrag) er viktig for å motvirke en voksende svart sektor.

Utålmodig

- Vi merker at bransjen begynner å bli utålmodig, sier Winkelman og viser til at deres beregninger tyder på at det statlige inntektstapet av det svarte arbeidet i sektoren er på 70 milliarder kroner.

Virke mener staten med et rot-fradrag kan gå i pluss ved at flere bedrifter som idag jobber svart vil komme inn i den hvite økonomien.

Virke ser for seg to mulige modeller. Den ene er skattefradrag som praktiseres på samme måte som dagens rentefradrag. Den andre er den såkalte faturamodellen, som praktiseres i Sverige. Der betaler skattemyndighetene halvparten av arbeidspengene direkte til håndverkerselskapet.

Sverige har siden 2008 hatt et permanent rot-fradrag. Selv om fradraget ble innført i kjølvannet av finanskrisen, fremholder Pia Blank Thörnroos fra Skatteverket i Sverige at ordningen ikke er ment å avvikles i bedre tider. Hun sier fakturaordningen er god for skattemydighetene av flere årsaker.

Bedre oversikt

- Vi får innsyn i selskapets inntekter gjennom året. Det gjør at vi kan passe på at de ikke glemmer noe når de skal sende inn selvangivelsen året etter, sier Thörnroos.

Hun sier de også kan gjøre grundigere undersøkelser om et selskap som opppgir ikke å ha ansatte, likevel har krevd store rot-utbetalinger.

- Arbeidskostnaden har gått fra å være en hatet del av regningen til å bli elsket, sier Thörnroos, som medgir at det har vært enkelte utfordringer når det gjelder kontrollen.

- Det er klart vi får inn regninger det vi mistenker at materialkostnaden er innbakt i arbeidskostnaden. Men det er vanlige granskings- og kontrollproblemer, sa hun til forsamlingen.

- Vi har ikke holdepunkter for å si at det er mer misbruk av rot-fradraget enn av andre fradrag, sier skattejuristen.

Mangler tall

I 2013 betalte Skatteverket ut 14,6 milliarder svenske kroner i rotordningen. Det finnes ikke noen offisiell utregning for om ordningen går i pluss. Men Skatteverket er sikker på at den har økt etterspørselen etter leverandører som jobber hvitt. Samtidig viser tall at andelen som oppgir at de kjenner noen som har brukt svart arbeidskraft, har gått ned fra 44 prosent til 30 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.