Nytt eller brukt: Dette er et spørsmål mange boligkjøpere må ta stilling til.

Salget av nye boliger har økt betraktelig de siste to månedene, viste en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse torsdag. Ifølge Econ-rapporten er den gjennomsnittlige kvadratmeterpris på nye boliger nå 41.600 kroner. Til sammenligning ligger den på 32.751 kroner for brukte boliger, ifølge september-statistikken fra Eiendom Norge.

Boligkjøpere bør imidlertid legge vekt på en rekke andre forhold enn pris, understreker tre eksperter DN har snakket med.

- Alltid en risiko

Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, mener det er naturlig at nordmenn er villige til å betale mer for noe nytt.

- Det er litt som å kjøpe ny bil: Den er uten feil og mangler, sier han.

Dette mener Agnes Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivningsselskapet Pengedoktoren, er en sannhet med modifikasjoner. Også nye boliger kan ha feil, minner hun om.

- Mange har garantier, men det er alltid en risiko for at nye boliger inneholder feil som du står til ansvar for å administrere, sier Bergo.

Se listen over fordeler og ulemper nederst i saken!

Slipper dokumentavgift

Økonomen anbefaler likevel å satse på nytt. Hun peker særlig på én god grunn for dette:

- Når du kjøper bruktbolig, må du betale dokumentavgift på 25.000 kroner per million. Kjøper du en bolig til fire millioner kroner blir dette 100.000 kroner, sier Bergo og fortsetter:

- Kjøper du ny bolig derimot, slipper du dette. Det kan forekomme dokumentavgift på deler av tomten, men ikke på boligen.

- Unngår overraskelser

Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom, mener en bolig som er vedlikeholdsfri i flere år kan bety mye.

- Vi ser for eksempel ofte at det er reklamasjonssaker rundt fukt på bad ved overtakelse av brukt bolig, sier han.

Halvorsen vektlegger også at nye boliger ofte har bedre planløsninger enn brukte.

- Det er et viktig forhold når man sammenligner kvadratmeterprisen. Selv om man får færre kvadratmeter for pengene, behøver det ikke bety at man gjør et dårligere kjøp, sier DNB Eiendom-direktøren.

Han legger til at det heller ikke trenger å dreie seg om store prisforskjeller:

- Kvadratmeterprisen på nytt og brukt er mer harmonisert nå enn den var for noen år siden, sier Halvorsen.

Avhenger av boligmarkedet

Meglertopp Dreyer mener svaret på spørsmålet er avhengig av ulike prosjekter, og ikke minst hva man tror om de ulike områdene i markedet.

-  Når markedet er usikkert, kjøper de fleste brukte boliger. Dette henger sammen med at ferdigstillelse av nye boliger ofte ikke er før etter flere år, forklarer han.

Når det gjelder prisstigningen i bruktmarkedet og nyboligmarkedet, mener Dreyer det er klare forskjeller.

- Bruktboligene stiger og faller kontinuerlig hele tiden. På nye boliger er det som oftest fastpriser. Det er derfor et mer etappeskift i prisutviklingene, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.