Onsdag ble boligprisstatistikken for årets andre måned lagt frem av Eiendom Norge.

Boligprisene steg 1,1 prosent i februar sammenlignet med januar. Formidlingstiden har vært lav i februar og det har aldri blitt solgt så mange boliger i en februarmåned tidligere. Les mer her: Boligprisene steg for 14. måned på rad

- Februar var sterk, men det er den alltid, sier styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge.

Den sterke boligprisveksten i 2014 har vist seg å fortsette inn i 2015. Nå er boligprisene 8,7 prosent høyere enn de var i februar 2014. Dermed øker også 12-månedersveksten. I januar var den på 8,5 prosent.

Nådd toppen

Laugen tror vi nå kan ha sett den høyeste 12-månedersveksten, og at den herfra vil bli redusert.

- Vi skal ikke være overrasket om toppen stort sett er nådd. At vi på slutten av året går ned på to til fem prosent, som vi har antatt, sier han.

Grunnen er usikkerheten i norsk økonomi. Ifølge Eiendom Norge vil dette på et tidspunkt påvirke boligmarkedet.

- De makroøkonomiske effektene av nedgangen i oljesektoren vil slå inn, også i boligmarkedet. Prisstigningen vil gradvis begynne å gå nedover. Vi får en positiv prisstigning, men den vil gradvis falle, sier Laugen.

Selv om Eiendom Norge tror på en lavere vekst, forklarer Laugen at det er få tendenser som tilsier dette.

- Jeg syns vi ser veldig få tendenser. Annet enn helt regionalt, når vi snakker om oljebeltet fra Rogaland og ned mot Sør-Norge. Ellers ser det sterkt ut, sier han.

Mer usikkerhet

Selv om det nå er lite som tyder på en lavere prisvekst, står Laugen fast ved at vi skal få en reduksjon i 12-månedersveksten.

- Den blir kanskje høyere i mars, men vi tror deretter at vi får en reduksjon i 12-månedersveksten, sier Laugen.

Ifølge Laugen vil reduksjonen i prisveksten komme av at folk etter hvert blir mer usikre på økonomien fremover.

- Det tror vi skjer som følge av at folk blir mer usikre. Mange vil kanskje heller selge før de kjøper nytt nå, og det tror vi kommer til å bre seg utover markedet, sier han.

Laugen tror ikke et nytt rentekutt fra Norges Bank ved neste rentemøte vil skape større press i boligmarkedet.

- Jeg tror mye av det er diskontert i boligmarkedet allerede, at folk forventer det. Dermed vil ikke det bety så mye, understreker han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kjos har personlig tapt 250 millioner på streiken

En slik børsmelding har Oslo Børs ikke sett før

Streikende piloter fikk tommel opp av reisende