Det har blitt rettet mye oppmerksomhet rundt aktiviteten i boligmarkedet og bankenes senking av utlånsrentene den siste tiden. Eiendom Norges siste boligprisstatistikk viste at boligprisene har steget i 14 måneder på rad.

Les mer her: Over 100 på visninger i Oslo

Trykket i boligmarkedet har spesielt vist seg etter at Norges Bank kuttet styringsrenten i desember, og bankene fulgte etter og kuttet sine utlånsrenter.

- Det synes neste å råde en oppfatning av at bankene opptrer uansvarlig, skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i meglerhusets morgenrapport.

Hun mener imidlertid at bankene gjør akkurat det de skal.

- Nemlig å videreformidle rentekuttet til Norges Bank ut til norske låntakere og sparere, skriver Due-Andresen.

Fremskynde konsum og investeringer

Due-Andresen peker på at bankenes marginer overfor husholdningene er høye, og at økningen i bankenes marginer har skjedd i en periode hvor bankene har bygget opp kapital for å tilfredsstille strengere kapitalkrav.

- Fremover venter Norges Bank en normalisering av marginene, det vil si at bankene vil sette sine renter mer ned enn Norges Bank. Dette er også det Norges Bank ønsker at skal skje, skriver Due-Andresen.

Norges Banks intensjon med å sette ned renten er å bidra til at konsum og investeringer skal fremskyndes.

- Men til tross for at bankene har satt ned sine renter har ikke husholdningenes opplåning økt like mye som Norges Bank trodde i desember. Mens Norges Bank antok at kredittveksten til husholdningene ville tilta har den tvert i mot fortsatt å ta seg ned gjennom 4. kvartal og inn i 2015, skriver Due-Andresen.

Ikke til himmels

Ifølge henne er Norges Banks jobb å bidra til at den kommende vekstavmatningen i Norge blir så liten som mulig.

- Å tøyle boligmarkedet må eventuelt noen andre (Siv Jensen) ta seg av i form av mer målrettede tiltak via regelverk og skattesystem, skriver Due-Andresen.

Hun understreker at meglerhuset ikke tror boligprisene i Norge kommer til å stige til himmels.

- Vi tror ikke boligprisene kommer til å stige inn i himmelen. På landsbasis har månedlig sesongjustert boligprisvekst tatt seg gradvis ned siden slutten av fjoråret. Årsaken er antakelig den labre stemningen blant norske husholdninger. Både månedlige undersøkelser gjort av Forbrukermeteret og Finans Norges kvartalsvise undersøkelse viser at nordmenn nå venter vesentlig dårligere tider framover, skriver Due-Andresen.

Ifølge Finans Norge har frykt for avtagende økonomisk vekst og økende arbeidsledighet bidratt til at spareviljen har økt til nivåer vi ikke har sett siden 1990-tallet.

- Framover ser vi derfor ingen grunn til å tro at boligmarkedet vil leve sitt eget liv uanhengig av avmatningen i norsk økonomi, understreker Due-Andresen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Kina hamstrer råvarer på billigsalg

USA i dag: Amerikanerne er rikere enn noensinne

Hellas leter i trygdekassa etter penger til kreditorer