Samlet tap i betalingssystemene økte med 16 prosent i 2014 og svindel med stjålet kortinformasjon var det som økte mest. Svindelen skjer hovedsakelig i utlandet, opplyser tilsynsorganet.

-  I 2014 økte svindel av typen "kort ikke til stede" med 39 prosent. Tapene har nær tredoblet seg i løpet av tre år og utgjorde i 2014 mer enn 40 prosent av de samlede tapene innen betalingsformidlingen, sier seksjonssjef Olav Johannessen.

Likevel er de samlede tapene små sammenlignet med det totale transaksjonsvolumet, skriver tilsynet i en pressemelding.

Logger seg inn

En av årsakene til at svindelen øker er at folk med uhederlige hensikter klarer å skaffe seg tilgang til andres innloggingsmekanisme.

- Det har lyktes svindlere å utgi seg for å være en annen kunde og få utlevert kundens kodebrikke og misbruke denne, sier Johannessen som påpeker at denne typen tapping kan gi  store negative konsekvenser for den enkelte kunde.

Finanstilsynet er også opptatt av at den raske teknologiutviklingen kan gjøre kundene mer sårbare. Frykten er at gode sikkerhetsløsninger ikke blir prioritert i den skarpe konkurransen mellom bankene.

- Finansnæringen har et stort ansvar for å bygge inn tilstrekkelig sikkerhet i løsningene og formidle kunnskap om hvordan forbrukerne skal beskytte seg mot digital kriminalitet, sier Johannessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.