– Det er stor interesse for trådløs lyd for tiden, sier Andreas Sveen Bjørnstad, butikksjef hos Soundgarden i Oslo sentrum.

Trådløs musikk er en samlebetegnelse på flere teknologier som lar oss spille musikk og høre på radio uten å koble spillere og høyttalere sammen med kabler.

– Mest populært er små portable høytalere. Nå kommer sommeren og folk skal ut i solen, forteller Bjørnstad.

Dagens musikkspillere er ofte smarttelefoner og nettbrett, og musikken hentes i stadig større grad fra nettet via såkalt strømming. Man kan selvsagt også spille musikk som ligger lagret på en telefon eller datamaskin på trådløse høyttalere. Med litt tilpasning kan man til og med få sendt lyden fra den trofaste cd-samlingen ut trådløst.

– Trådløs lyd passer best for folk som helt har gått over i den digitale verden. Feinschmeckerne velger fremdeles tradisjonelle stereooppsett, sier Bjørnstad.

Trådløs lyd deles i hovedsak inn i to hovedkategorier: Multiromsløsninger og direkte tilkobling.

Direkte tilkobling

Et godt eksempel på dette er en batteridrevet, trådløs høyttaler man kobler til en telefon eller et nettbrett. Man spiller musikken med den appen man selv vil og velger den trådløse høyttaleren som utgang. Høyttalere for direkte tilkobling er ofte – men ikke alltid – laget for å være portable. De fleste trådløse høyttalere kan også kobles til en spiller med lydkabel. I mange tilfeller kan de også være en del av et multiromssystem.

Dette er den teknologien mange er interessert i å investere i hjemme nå. Et multiromsystem er vanligvis sentralisert i en app hvor man legger til de radio- og musikktjenestene man bruker. I tillegg kobler man ulike høyttalere til det trådløse nettverket. Normalt må alle høyttalerne komme fra samme produsent og det er høyttalerprodusenten som lager appen.

Høyttalerne kan stå hvor som helst i huset, så lenge det er i dekning av det trådløse nettverket. Høyttalerne kan spille separat, eller settes i stereopar eller soner / rom.

Samtidig bruk i flere rom

Med en slik løsning kan flere personer bruke systemet samtidig og spille ulike ting i ulike rom, så lenge de har appen på hver sin telefon eller nettbrett.

For deg som har et påkostet anlegg hjemme, kan du gjøre det trådløst ved hjelp av en ganske enkel boks. Vil du sikre optimal signalkvalitet kan du vurdere å kjøpe høyttalere som også har plugg for nettverkskabel, som tross alt er mer stabilt og har høyere kapasitet enn trådløse signaler.

Det finnes etterhvert mange tilbydere av slike anlegg, med ulike funksjoner, design og lydkvalitet.

Dersom man vil legge litt mer ressurser inn i multirom kan man velge en skreddersydd installasjon. Lydanlegg er i dag en vanlig komponent i de fleste smarthusinstallasjoner, men de gjøres ofte også som frittstående løsninger.

En slik løsning betyr ofte at man har montører som skjuler høyttalerne i himlinger og vegger på mindre rom, mens man gjerne har mer synlige produkter i stue, hjemmekino og lignende.

Installasjoner betjenes i dag gjerne gjennom apper, men kan også kobles til egne betjeningspaneler, frittstående eller på vegg.

Bang & Olufsen er et eksempel på en aktør som i dag nesten utelukkende satser på dette markedet fremfor salg over disk.

Lydkvalitet

Mange lurer på om lydkvaliteten blir dårligere i et trådløst anlegg. Her følger man samme prinsipp som ellers i multimedieverden: Søppel inn gir søppel ut.

Dersom du spiller lydfiler av høy kvalitet, som hd-lyd eller ukomprimerte lydfiler, må du samtidig sørge for at det trådløse nettverket ditt holder høy standard. Høy kapasitet og god dekning er stikkord.

Ellers kan du bruke nettverkskabler til høyttalerne. Men da må du også sørge for å kjøpe høyttalere som er gode nok til at man får uttelling for filkvaliteten.

For alle andre behov er det ikke noe hørbart kvalitetstap på grunn av at høyttalerne er trådløse.

På disse sidene har vi valgt ut noen trådløse høyttalere i ulike prisklasser og med ulik kvalitet.

Vurderingene er gjort av vår innholdspartner Lyd & Bilde.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.