I mandagens utgave av DN kritiserer Forbrukerrådet eiendomsmeglere som vil ta mer betalt for tjenestene sine. Det får jusprofessor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI til å reagere.

Bråthen mener Forbrukerrådet kaster stein i glasshus og heller burde gå i seg selv.

- Ved å gå inn for obligatorisk boligsalgsrapport, er Forbrukerrådet selv i ferd med å pålegge norske boligselgere ekstrakostnader i 10.000-kronersklassen, mener Bråthen.

Fra nyttår ble det innført en ny type boligsalgsrapport som skal gi en langt grundigere gjennomgåelse av boligen enn verditakst. Den tilbys for enebolig, tomannsbolig og rekkehus, og det er denne Forbrukerrådet ønsker at blir obligatorisk.

Kostnaden ved en slik rapport anslås til mellom 10.000 til 20.000 kroner, men ifølge professor Bråthen kan regningen komme opp i 30.000 kroner.

- Betale for dårligere pris

- Det som er spesielt, er at takstmannen til og med skal finne frem til ting som selgeren ifølge loven egentlig ikke er ansvarlig for. Med andre ord: Selgeren må betale for å få dårligere pris enn loven ellers legger opp til, sier han.

Nylig skrev Bråthen sammen med to BI-kolleger en fagartikkel om temaet. Her er essensen at det dreier seg om et nytt og uprøvd produkt som flytter risikoen fra kjøper til selger på en måte lovgivningen ikke forutsetter.

- Er dette virkelig en beskyttelse av forbrukeren, spør han i dag.

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, er ikke tvil om at svaret er «ja».

- Dette vil gi en ærligere og tryggere bolighandel, med mindre risiko for deg som selger for å bli involvert i en tvist, sier Bartholdsen.

Han viser også til uenighet om størrelsen på den ekstra kostnaden.

- Det er bare en påstand levert av meglere som ikke vil ha den.  Det er en mer rimelig antakelse at ekstra kostnaden er 5.000 til 12.000 for alminnelige bolighus, mener Bartholdsen.

Avtale røk

Rapporten det er snakk om er blitt til i samarbeid mellom takst- og eiendomsmeglerbransjen, og skulle i henhold til en avtale egentlig bli obligatorisk nyttår. To uker før trakk imidlertid eiendomsmeglerforetakenes forening Eiendom Norge seg.

Da DN omtalte saken tidligere i år, understreket Eiendom Norge-direktør Christian V. Dreyer at han i utgangspunktet er positiv til bedre tekniske rapporter ved boligsalg enn de enkle verditakstene som er vanlige i mange områder av landet ved boligsalg.

- Det som gjenstår nå er at man får en rapport som også markedet er villig til å betale for, sa Dreyer, og viste til at rapporten er blitt svært omfangsrik og mer kostbar enn den var tenkt i utgangspunktet.

Mandag viser Eiendom Norge-toppen til at dette fremdeles gjelder, og at det er her saken står i dag.

- Klippefast

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er fremdeles fast i sin tro.

- Vi står klippefast på at vi vil ha teknisk tilstandsrapport, men mener vi er avhengig av å få en regulering, både av kravene og innholdet i en slik tilstandsrapport og kompetansekrav for de som skal utarbeide rapporten, sier han til DN.

BI-professors Bråthens argumentasjon, kjøper han rett og slett ikke.

-  All erfaring tilsier at alle parter er tjent med at objektet er best mulig opplyst før salg. Derfor kan resultatet bli at man får flere budgivere når man legger fram en tilstandsrapport, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.